Volledig scherm
Wild May West is een van de muziekacts tijdens Vlissingen Vintage.

Festival voor de rock-’n-rollfan

VLISSINGEN - Jullie hebben met échte rock-’n-roll-fans te maken, waarschuwen Jolanda en Rik Lingier voor het gesprek. Het echtpaar organiseerde Vlissingen Vintage vorig jaar voor de eerste keer. Een verrassing is het dan ook niet, dat het stel niet thuis in Vlissingen de telefoon opneemt, maar in het Spaanse Callela. Daar vindt op dat moment het Screamin’ Festival plaats met muziek uit de fifties; de hoogtij-jaren van rock-’n-roll en rockabillymuziek. Geen ongewone situatie overigens, ze slaan bijna geen festival met dit thema over. Zelfs de grenzen van Europa houden hen niet tegen. Afstand speelt geen rol.

Het echtpaar Lingier is samen met Café het Archief, dat het evenement sponsort, de drijvende kracht achter Vlissingen Vintage. Het festival wordt gehouden in de binnenstad. Oude auto’s, vrouwen in pettycoats en mannen met vetkuiven domineren zaterdag weer het straatbeeld. Genietend van rock-’n-roll en rockabillymuziek en een vette hamburger in de hand. Het is de bedoeling dat Vlissingen zich weer even in de jaren 50 waant, op 25 juni.
Het idee voor dit evenement werd in 2014 geboren, toen Vlissingen 700 jaar bestond. De gemeente had niet genoeg budget om een groot feest te organiseren en riep ondernemers op om zelf iets op poten te zetten.
Jolanda en Rik voelden zich meteen aangesproken. Als drummer bij verschillende rockabillybands, door de jaren heen, wist Rik wel hoe hij een feestje moest bouwen. En zo gezegd zo gedaan. Ervaring met een groot evenement hadden ze al. Eerder organiseerden ze het driedaagse Teddyboy Festival in de Zeeuwse havenstad.

De liefde voor rock-’n-roll reikt bij deze Vlissingers verder dan alleen muziek. De inrichting van hun woonhuis, kleding en auto – een Plymouth Belvedere uit ’59 – ádemen jaren ‘50. De stap naar een festival met dit thema was dan ook niet zo groot. Samen met de South West Coast Cruisers, de Walcherse oldtimerclub, installeerden ze zich vorig jaar voor het eerst op de Kleine Markt. Dit jaar hopen ze op een herhaling van 2015, maar dan groter. Rik: ,,We nodigen zoveel mogelijk oldtimers en cruisers uit. Een prachtig gezicht is dat.” Er zijn trouwens ook demonstraties met vintage kinderwagens. Niet gemotoriseerd, maar voor de liefhebber minstens zo spectaculair.

Drie locaties

De tweede editie van Vlissingen Vintage is uitgebreid naar drie pleinen: de Kleine Markt, de Oude Markt en Plein Vierwinden. Op de Kleine Markt vinden van 12.00 tot 21.00 uur de muziekoptredens plaats. Vier bands bestijgen het podium: Swamp Shakers, Slapback Johnny, Wild May West, en Golly Gosh Darn. De Oude Markt is het decor voor vintage auto’s en op Plein Vierwinden is een markt met kleding, platen, huisraad en andere curiosa. In de sfeer van de fifties.

Vlissingen Vintage, zaterdag 25 juni van 12.00 uur tot 21.00 uur. Gratis toegankelijk. Na het festival is er een afterparty in Café de Albatros met live muziek van the Swamp Shakers uit Riga, Letland.