Centrum Middelburg
Volledig scherm
Centrum Middelburg © Eldridge Pentury

Extra toezicht op monumenten in Middelburg

MIDDELBURG – De gemeente Middelburg gaat scherper toezien of inwoners wel goed omgaan met hun monumentale woningen. De gemeenteraad besliste deze week dat dat moet gebeuren omdat er signalen binnenkomen dat monumenten in verval raken.

Wethouder Johan Aalberts adviseerde  om een motie van CDA en LPM niet aan te nemen. Want scherper toezicht houdt volgens hem automatisch in dat er ook meer geld beschikbaar moet worden gesteld. Beide partijen hadden niet aangegeven waar dat vandaan kan komen. 

Volgens de woordvoerders door intern te schuiven bij de toezichthoudende diensten. Ze wezen erop dat extra toezicht nodig is om te zorgen dat de vele monumenten in goede staat blijven. ,,De monumentale binnenstad is bepalend voor het karakter en de identiteit van Middelburg.” Volgens hen wordt nu precies één dag per week door één ambtenaar gekeken of de monumenten er nog netjes bijstaan. Dat is schandalig weinig, aldus Ed de Graaf (LPM).

Luc Vandesande (GroenLinks) zei dat zo weinig toezicht het gevolg is van de bezuinigingen van de afgelopen jaren. Hij steunde de motie echter niet omdat die extra controle ten koste gaat van andere taken. 

De fracties van LPM, CDA, D66 en SP stemden voor zodat een krappe meerderheid van vijftien tegen veertien stemmen besliste dat de scherpere controle er komt.