Expositie laat keukenleven 'Wasschappelaars' zien

videoWESTKAPELLE - Bezoekers van Het Polderhuis kunnen 'Wasschappelaars' dit voorjaar leren kennen door de expositie Aan de Keukentafel.

Een favoriete foto kan Jan de Jonge niet zo snel noemen. Alle 110 keukentafels in Westkapelle die hij fotografeerde zijn hem lief. Als hij er toch één moet noemen, 'doe dan Jan Hendrikse maar'. ,,Alle foto's geven een tijdsbeeld weer. Maar die van Jan zou zo maar een halve eeuw eerder gemaakt kunnen zijn als je het koffiezetapparaat en de magnetron wegdenkt."

Net als drie andere geportretteerden is Hendrikse niet lang na het maken van de foto overleden. De Jonge is de nabestaanden dankbaar dat hij de portretten toch mocht gebruiken voor de tentoonstelling Aan de Keukentafel. De 'huisfotograaf' van Westkapelle houdt al jaren een rubriek bij op zijn website: Dizze Weke op Wasschappel. Een jaar geleden, de eerste week van januari, wilde Jan geen enkel leuk idee of beeld te binnen schieten. Hij trok de stoute schoenen aan en vroeg een echtpaar of hij ze eens aan hun keukentafel mocht portretteren.

Volledig scherm
Jan de Jonge hangt het tweede paneel met foto's op. De tentoonstelling begint zaterdag 13 januari officieel in Het Polderhuis. Voordat de expositie sluit - na Pasen, het eerste weekeinde van april - hoopt hij een boek met de keukentafelfoto's uit te brengen. © Lex De Meester

Zwart-wit

De goede kennissen Adri Minderhoud (op het dorp beter bekend als 'Stroet') en zijn vrouw Gertrud (een voormalig collega van Jans vrouw Appie) gaven toestemming en De Jonge had zijn eerste portret binnen. De gedachte om honderd foto's aan keukentafels in het dorp te maken, liet hem al snel niet meer los. Dat het in zwart-wit moest stond ook direct vast. ,,Het ging me ook een beetje om de nostalgische sfeer. Bovendien kwam het plan voor een tentoonstelling al snel bij me op. En honderd kleurenfoto's op een rijtje zou een veel te drukke kakofonie van beelden opleveren."

Het voornemen om honderd foto's te maken, liet Jan varen toen steeds meer dorpelingen hem benaderden om ook op de foto te gaan. Maar meer dan 110 keukens wilde hij niet voor zijn camera. ,,Meer dan 110 foto's kunnen niet op de twee, drie meter brede panelen aan de muur. Ik kan er nog meer portretten onder en boven hangen, maar dat kijkt gewoon niet lekker."

Volledig scherm
Vrijgezel Jan Hendrikse had de afgelopen decennia weinig behoefte aan verandering in zijn keukeninterieur. Net als veel andere Wasschappelaars - op een kwart van de foto's ligt de krant op tafel - leest hij de PZC aan de keukentafel. © Jan de Jonge

Jan de Jonge wilde 'een dwarsdoorsnede van de Wasschappelse bevolking' voor zijn lens vangen. Hij zocht die niet van tevoren uit, maar keek wel naar gezinssamenstellingen: alleenstaanden, echtparen, gezinnen met kinderen, een tandarts met zijn personeel. ,,Het stond alleen vast dat ik minstens een van de vier dames die nog klederdracht dragen, voor de camera wilde hebben. De foto van Dina Lous moest er echt bij."

Sinds zijn huwelijk met Appie woont Jan de Jonge in Westkapelle ('niet schrijven dat ik uit Domburg kom'). De bezoeken aan honderdtien keukens in zijn woonplaats hebben hem niet alleen een inkijkje bij dorpsgenoten gebracht, maar bevestigden voor hem dat 'Wasschappel het mooiste dorp van Zeeland is'.  

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement