Volledig scherm
© Ernst Jan Rozendaal

Europese jongeren voeren actie voor klimaat in Middelburg

MIDDELBURG -Jongeren uit verschillende landen zijn zaterdagmiddag in Middelburg de straat op gegaan om het winkelend publiek bewust te maken van het klimaatprobleem. Ze kalkten onder meer leuzen op de straat (met afwasbaar krijt), verzamelden zwerfafval en visten plastic uit de gracht.

De actie is onderdeel van het project ODE (Our Democratic Europe). Er doen ongeveer vijftig jongeren aan mee uit Polen, Denemarken, België en Nederland.

Volledig scherm
© Ernst Jan Rozendaal

De Nederlandse jongeren zijn tussen de 15 en 17 jaar oud en komen van de Walcherse scholengemeenschappen Nehalennia, Scheldemond en CSW. Met hulp van ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland organiseren ze van donderdag tot zondag een internationaal congres in Middelburg. Thema's zijn het klimaat en duurzaamheid. Daar wordt over gediscussieerd, maar de jongeren komen dus ook in actie.

In totaal worden er vier internationale congressen gehouden. De jongeren verzamelen hun suggesties in een rode koffer die in januari, tijdens het laatste congres in Brussel, zal worden overhandigd aan europolitici.

Quote

Je kunt wel zoveel zeggen tegen politici maar het zijn de mensen die je moet meenemen. We willen ze laten zien welk profijt ze zelf kunnen halen uit onze acties. En als je de mensen mee hebt, krijg je vanzelf de politici mee, want die doen wat de mensen willen.

Ines Decoodt uit Staden (B)
Volledig scherm
© Ernst Jan Rozendaal
Volledig scherm
© Ernst Jan Rozendaal
Volledig scherm
© Ernst Jan Rozendaal
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement