Enorme schedel van potvis Pieter is terug op Walcheren

videoOOSTKAPELLE - De schedel van potvis Pieter is terug in Zeeland. De kop kwam donderdagochtend aan bij museum Terra Maris in Oostkapelle en werd daar herenigd met de ruggengraat van het dier.

Het dier spoelde eind 2017 aan op het strand bij Domburg, niet ver van Terra Maris. Al snel toonde dat museum belangstelling om het skelet tentoon te stellen. Daarvoor moest het in de slag met onderzoeksinstituut Naturalis in Leiden, dat automatisch eigenaar wordt van gestrande zeedieren. Terra Maris heeft nu toestemming om Pieter voor - in eerste instantie - drie jaar tentoon te stellen.

Het skelet wordt in delen naar Oostkapelle gebracht. Dat gaat bij de kleine botjes gemakkelijk, maar de schedel is een ander verhaal. Die weegt vele honderden kilo's en laat zich niet zo gemakkelijk vervoeren. 

Volledig scherm
De schedel past maar moeilijk door de deur van het museum. Passen, meten en kantelen is nodig. © Theo Giele

Met veel passen en meten werd de schedel vanochtend het museum binnengebracht en op z'n plek gehangen bij de wervelkolom. Die hing er al. Het uitladen, vervoeren en ophangen van de kop duurde de hele ochtend.

Bekijk hier de video over het aanspoelen van Pieter in Domburg, eind 2017:

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement