Volledig scherm
Tien jaar geleden werd de invasie ook nagespeeld. © Lex De Meester

Engelse troepen mogen nu ook officieel Walcheren bestormen

DOMBURG - Engelse troepen mogen weer landen bij Veere om te proberen Walcheren te veroveren. Ze krijgen toestemming om zaterdag 24 en zondag 25 augustus hun invasie uit te voeren.

Het gaat niet om echte militairen maar om zo’n vijfhonderd (amateur)acteurs die de invasie van 1809 naspelen. Het dagelijks bestuur van de gemeente Veere verleent een evenementenvergunning zodat de stichting ‘Schot voor de Boeg’ nu door kan gaan met het organiseren van de invasie en alles wat daarbij komt kijken.
Zo zijn er op afroep verkeersregelaars beschikbaar en komt er een speciaal parkeerterrein aan de Veerseweg. De re-enactors (mensen die historische gebeurtenissen naspelen) hebben straks ook een eigen kampeerterrein, de grasstrook tussen het parkeerterrein aan de Kanaalweg Westzijde en de Oude Wacht. Daar slaan ze hun bivak op en gaan ze leven alsof het echt 1809 is. Dieselgenerators en elektrische kookplaatjes zullen daar niet te zien zijn. 

Oorlog

Bij de Torenwal, tussen de Campveerse Toren en de buitenhaven, vindt die beide dagen de invasie plaats. Franse en Hollandse troepen proberen dan te voorkomen dat de Engelsen daar landen. De Engelsen vielen 210 jaar geleden Walcheren daadwerkelijk binnen omdat ze in oorlog waren met Napoleon en Antwerpen wilden veroveren. De expeditie liep uit op een groot fiasco omdat de Engelse soldaten in groten getale stierven aan de Zeeuwse koorts, die indertijd werd toegeschreven aan de ongezonde lucht op Walcheren en Zuid-Beveland. Waarschijnlijk ging het om een combinatie van malaria, vlektyfus, buiktyfus en dysenterie. Zo’n vierduizend soldaten bezweken hieraan voordat de troepenmacht eind december werd teruggetrokken. Naar schatting stierven nog eens vierduizend soldaten na terugkeer aan de ziektes.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement