Volledig scherm
Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). © Ministerie van Veiligheid en Justitie

Elke LPV'er heeft een Verklaring Omtrent Gedrag

VLISSINGEN - Alle dertien kandidaten op de kieslijst van de Lokale Partij Vlissingen hebben een speciale Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Na de VVD, waar VOG’s onderdeel van het landelijk beleid zijn, is de LPV de tweede partij in Vlissingen die zulke verklaringen laat opmaken van hun kandidaat-raadsleden. 

Het duurde daardoor lang voordat de LPV met de kieslijst naar buiten kwam. Pas in januari, een maand nadat de overige dertien meedingers naar de Vlissingse bestuurszetels hun mensen bekend hadden gemaakt.

De VOG’s zijn opgesteld rond het profiel ‘politieke ambtsdragers’. De LPV wilde die VOG’s om zeker te zijn dat alleen kandidaten met ‘goed gedrag’ op de lijst komen. Een raadslid kan immers een strafblad hebben, dat is geen beletsel voor die functie. Een kandidaat moet minimaal 18 jaar worden in de komende raadsperiode, niet uitgesloten zijn van het kiesrecht en binnen de gemeentegrenzen wonen.

Er wordt binnen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten wel hardop nagedacht over de noodzaak van een VOG. De voornaamste reden is vrees voor de vermenging van onderwereld met de bovenwereld.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement