Elke halve pantserdeur in Middelburgse bunker weegt 350 kilo

MIDDELBURG - Hij weegt 350 kilo. En dat is dan nog maar de halve deur. Met mankracht, vernuft, doorzettingsvermogen en een Pantzertür Fahrlafette zijn vandaag weer twee pantserdeuren geplaatst in de communicatiebunker in het Middelburgse Park Toorenvliedt.

Inhangen van deuren in bunker Park Toorenvliedt - voor Lex Weijermans - achter staand Kees van Klinken en verscholen links Henk Adriaanse
Volledig scherm
Inhangen van deuren in bunker Park Toorenvliedt - voor Lex Weijermans - achter staand Kees van Klinken en verscholen links Henk Adriaanse © Lex De Meester

Vier man sterk en een zelf ontworpen ‘kraan’ zijn ervoor nodig. Maar dan lukt het de vrijwilligers van de Stichting Bunkerbehoud toch relatief vlot om een halve deur in zijn hengsels te hangen. ,,Deze onderste halve deur is de vijfde van tien die we moeten plaatsen”, zegt Henk Meijer, mede-beheerder van de communicatiebunker.

De pantserdeuren bestaan uit twee delen. ,,Zodat je altijd de bovenste helft kon opendoen als door beschietingen stenen voor de deur lagen”, legt Meijer uit. ,,Het is voor ons erg belangrijk dat we ze kunnen terughangen, want we willen de bunker volledig in oude staat herstellen. We geven hier rondleidingen, dus dan kunnen mensen ook echt zien hoe het er in de Tweede Wereldoorlog uitzag.”

In de bunker zijn vitrines met originele voorwerpen uit de oorlog. Heel bijzonder vindt Meijer twee houten stokken die de stichting heeft gekregen. ,,Dat zijn slangenstokken die in de oorlog zijn gemaakt door de Marokkaanse krijgsgevangene Ahmet Ben Rahal, die door de Duisters in een barak in Park Toorenvliedt werd vastgehouden. Hij kreeg af en toe eten van kinderen uit de buurt en in ruil daarvoor maakte hij stokken en gaf die weg. Deze twee schonk hij aan de kinderen van hoofdonderwijzer De Graaf van ‘De School met de Bijbel’ aan de Breeweg.”

Het herstel van de communicatiebunker verloopt vlot. Meijer verwacht dat die over één tot twee jaar weer in de oorspronkelijke staat is hersteld.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement