Volledig scherm
Oscar Geleijnse voor Restaurant Oranjeplaat. © Dirk-Jan Gjeltema

Eigenaar restaurant verjaagt inbrekers: Er kwam een soort oerkracht boven

ARNEMUIDEN - Eigenaar Oscar Geleijnse betrapte afgelopen weekend drie inbrekers in zijn restaurant Oranjeplaat in Arnemuiden. Het drietal probeerde de kassa open te breken, maar vluchtte zonder buit het pand uit.

Geleijnse ging vrijdagnacht rond 1.00 uur naar bed, toen zijn vrouw Ilse en hij gemorrel hoorden in het restaurant dat naast hun appartement zit. "Ik dacht dat er een motortje van een machine was aangeslagen, dus ben gaan kijken", vertelt hij.

'Opdonderen'
Eenmaal bij het restaurant hoorde hij meerdere stemmen. "Ik heb geen moment getwijfeld en ben naar binnen gerend en schreeuwde: 'Opdonderen, opdonderen!'.” Daarvan schrokken de inbrekers zo, dat ze via de nooduitgang het restaurant uit vluchtten. Buiten ging hij ze nog achterna, maar ze waren nergens meer te bekennen.

Geleijnse plaatste camerabeelden van de inbrekers op Facebook. Op de beelden is te zien hoe het trio naar het restaurant loopt. Twee van hen hebben hun hoofd bedekt met een capuchon en pet. Het gezicht van de derde inbreker is duidelijker te zien. Het echtpaar hoopt dat mensen het drietal herkennen. Een rechercheteam van de politie doet onderzoek naar de inbraak.

Kwaad
De schade van de inbraak valt mee: een kapotte kassa die de inbrekers met een breekijzer probeerden te openen. Toch is het echtpaar aangeslagen door de inbraak. Zijn vrouw sliep afgelopen drie nachten amper. Geleijnse checkt elke avond meerdere keren of alle deuren en ramen in het restaurant dicht zijn. "En als we dan in bed liggen, vragen we onszelf af of we écht alles dicht hebben gedaan en gaan we nog een keer kijken."

Dat de inbrekers hun restaurant wilden leeghalen is frustrerend. "We maken lange dagen in het hoogseizoen, soms wel 15 uur per dag”, vertelt hij. “Dat iemand dan zomaar mijn toko wil leegjatten…daar word ik echt kwaad van. Ik was op dat moment ook niet bang. Er kwam een soort oerkracht boven. Ik wilde alleen maar dat ze zo snel mogelijk weggingen."