Volledig scherm
© lex de meester

Eigen herdenking voor koopvaardij in Vlissingen

VLISSINGEN - Er komen kransen bij het Koopvaardijmonument op de boulevard Evertsen. Voor het eerst worden de oorlogsslachtoffers uit de koopvaardijvloot in de Tweede Wereldoorlog  met een aparte plechtigheid herdacht in Vlissingen.

Zaterdag 28 oktober worden kransen gelegd door de Koninklijke Marine, de Nederlandse Reders, de loodsen, vissers, de Zeevaartschool en Damen Schelde Naval Building, opvolger van de Scheldewerf. De loodsen leggen ook kransen in zee. Het Scheldeloodsenkoor zingt daar bij. 

Er was al wel de jaarlijkse Rotterdamse herdenking voor de opvarenden van de 850 handels- vissers- en vrachtschepen die in de oorlogstijd onder de vaarplicht gevorderd waren om de Gealliëerden te bevoorraden. De helft van de vloot ging ten onder door Duitse aanvallen, met tegen de 4000 slachtoffers tot gevolg. Daar waren 174 oud-Zeevaartschoolleerlingen bij. De slachtoffers krijgen bij de herdenking in Vlissingen een gezicht via het verhaal van Vlissinger Job Meerman. Het konvooi schepen waarin hij meevoer werd in 1941 door Duitse duikboten bij Groenland getorpedeerd. Meerman was 33 jaar.

De herdenking duurt van 10.20 tot circa 12.00 uur.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement