Volledig scherm
De 'historische tekenles' onder begeleiding van Sylvia Radius trok 31 leerlingen. © René Hoonhorst

Eerste les in openbaar Metamorfose Lokaal in Middelburg

MIDDELBURG - Een dag eerder is het Metamorfose Lokaal aan de Helm in Middelburg, net achter het stadhuis in een 'oksel' van het Rooseveltcollege, met veel officieel vlagvertoon geopend. Maar zondagmiddag vond de eerste les plaats in het openluchtleslokaal.

De 'historische tekenles' onder begeleiding van Sylvia Radius trok 31 leerlingen. Zij schilderden een monnik, een vertegenwoordiger van een religieuze groepering die een flink stempel op Middelburg drukte. De Egyptische student Tarek Mohammed stond model voor de monnik. Hij droeg een pij, die speciaal was gemaakt door Michèle Piet van Kledingbibliotheek Middelburg. De pij is van hergebruikte wol en kreeg een 'natuurlijk verfbad' in walnotenolie.

De schilderstudenten - onder wie een stuk of acht Rooseveltleerlingen én, veelal oudere, Walcherse kunstenaars voor één dag - kwamen met vaak verrassende resultaten op de proppen. Ook Ruurd Oosterhof was tevreden. Hij is student kunstgeschiedenis aan het universiteitscollege, maar zit normaal niet voor zijn plezier achter een schildersezel. ,,De historische tekenles past wel bij mijn opleiding en belangstellingssfeer. Maar ik wilde ook eens kijken hoe het open leslokaal functioneert. Het is mooi om te zien dat mensen zich aanvankelijk op een bankje wat afzijdig houden, maar binnen de kortste keren toch geïnteresseerd zijn en meedoen of minstens komen kijken."