Het strand en het centrum van Domburg.
Volledig scherm
Het strand en het centrum van Domburg. © lex de meester

Eerst nee, daarna toch een ja voor toeristisch appartement in centrum Domburg

DOMBURG - Eerst mocht het niet. Maar tijdens een van de allerlaatste vergaderingen van het oude Veerse college kreeg de eigenaar van een pand in het centrum van Domburg alsnog toestemming voor de bouw van een recreatieappartement boven zijn horecazaak aan de Zuidstraat.

Medio februari kreeg hij nog een duidelijk nee te horen toen hij vroeg om toestemming. Want de wethouders wilden niet meewerken aan een plan waardoor er in het centrum van Domburg nog meer toeristen kunnen overnachten. Het recente onderzoek naar leefbaarheid en toerisme wijst immers uit dat zeker in Domburg de bewoners vinden dat het toerisme de grenzen nadert van wat nog kan en nog wordt geaccepteerd. Daarmee was de eigenaar de eerste die werd geconfronteerd met het nieuwe bewind waarbij terughoudend toestemming wordt gegeven voor de bouw van toeristische verblijfsmogelijkheden in de centra.

Schuld van de gemeente

De eigenaar legde zich daar echter niet bij neer, zo blijkt uit een notitie van het dagelijks bestuur van de gemeente. Hij wees erop dat hij al al twee jaar in overleg is met de gemeente over dat appartement en dat de gemeente toch vooral schuld heeft aan die lange duur. Bovendien stelde hij dat de gemeenteraad van Veere nog geen nieuw beleid heeft vastgesteld naar aanleiding van dat leefbaarheidsonderzoek. De wethouders vonden dat alles zo overtuigend dat ze alsnog toestemming gaven voor de bouw van een appartement waar toeristen kunnen verblijven. Zelfs het feit dat die bouw niet helemaal in overeenstemming is met het bestemmingsplan zagen ze niet als een bezwaar. Volgens de notitie wordt het door de bouw daar alleen maar mooier.

  1. T-shirts moeten toerist straks warm welkom geven: ’Zeeland mist jou!’
    PREMIUM

    T-shirts moeten toerist straks warm welkom geven: ’Zeeland mist jou!’

    VLISSINGEN - Je kunt als ondernemer bij de pakken neer gaan zitten door de coronacrisis, maar daar wil Roxane van den Berg niet aan. De eigenaresse van modezaken Manhattan Domburg en Manhattan Vlissingen komt daarom met een naar eigen zeggen ‘warm, eenvoudig, maar toch alles verbindend ‘feel-goodidee’: T-shirts met uitnodigende Nederlandse, Duitse en Engelse teksten. ,,Om toeristen straks het beste welkom-teruggevoel ooit te geven.”