Volledig scherm
Het carillon in Veere (foto 2014) © lex de meester

Een kijkje op de trommelzolder

VEERE - Een unieke kans voor bezoekers van het stadhuis in Veere. Ze konden een kijkje nemen bij de speeltrommel van het carillon. 

De trommelzolder werd deze week eenmalig opengesteld vanwege de Museumweek. "Het liefste zou ik willen dat de zolder altijd toegankelijk is voor publiek", zegt Chris Koole, vrijwilliger van Museum Veere. "Maar dat is vanwege de veiligheidseisen nu nog niet mogelijk. Er moet dan eerst iets aan de trap en de vloer gebeuren." Daar maakt hij zich momenteel hard voor bij de gemeente.

De melodie van het carillon wordt vier keer per jaar vervangen. Op het moment klinkt elk hele uur 'Dance of the hours' van Ponchielli en elk half uur 'My heart at thy sweet voice' van Saint-Saëns. Beiaardier David van der Vlies neemt iedere donderdag 'live' plaats achter het klavier. 

Sinds een paar jaar is het carillon 's nachts stil, na een felle discussie over nachtelijke klokmuziek in de stad. Koole: "Iedereen berust er nu in. Maar veel inwoners van Veere zouden het graag weer zien zoals het vroeger was. Het hoort bij de stad."

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement