Duurdere velden en zalen deren Vlissingse sporters nog niet

VLISSINGEN De anderhalf miljoen die de gemeente Vlissingen bezuinigt op sport lijkt de activiteit van sporters en clubs nog niet erg te deren. De enquête die de gemeente afgelopen jaar hield onder sportclubs en bewoners toont geringe verschillen met de resultaten van 2015.

De huren voor de velden, hallen en zalen in Vlissingen stegen flink, waardoor de Vlissingse accommodaties anderhalf keer zo duur zijn als die in Middelburg, zoals te zien is op Makenpunt-Walcheren.nl. Toch sport bijna iedereen nog in de eigen gemeente. Accommodaties slokken een groot deel van de clubfinanciën op. Clubs met een eigen plek besteden er 31 procent van hun begroting aan, hurende clubs 47 procent. Het jaarbudget komt voor gemiddeld 70 procent uit lidmaatschapsgeld. De contributies zijn dan ook gestegen: kinderen betalen gemiddeld acht euro meer, volwassenen 57 euro. Het ledental daalt over het algemeen licht, maar opzeggers geven eerder tijdgebrek en blessures als reden van vertrek dan de kosten. 

 De onderzoeken uit 2015 en 2016 laten zich maar deels vergelijken. Dit jaar reageerden veel minder, maar wel grotere clubs. Op het inwonersonderzoek via de gemeentewebsite hebben vooral actieve sporters gereageerd.