Drie jubilarissen vieren in totaal 140 jaar ringrijden: 'Dit is een unicum'

VIDEOOOSTKAPELLE - Flinke regenbuien en harde windstoten zorgden gisteren voor onrustige paarden en weinig publiek tijdens de derde pinksterwedstrijden op Walcheren. Maar de ringrijders lieten zich niet kennen en stapten - gehuld in regenpakken - gewoon op de zadels. 

,,Dit heb ik nog maar één keer eerder meegemaakt", zegt José de Buck (61) uit Oostkapelle over de weersomstandigheden. Het geeft enigszins aan hoe bijzonder die waren, want de rijder nam voor de veertigste keer op rij deel aan de derde pinksterwedstrijd op het dorp. Ook Jan Wondergem (58) vierde zijn veertigste jubileum, en de 73-jarige Jan Geldof reed zelfs voor de zestigste keer mee. Het drietal werd daarom 's ochtends gehuldigd.

De tekst gaat door onder de foto.

Volledig scherm
Een mijlpaal tijdens de pinksterwedstrijd in Oostkapelle gisteren. (V.l.n.r.) Jan Wondergem, José de Buck en Jan Geldof hadden alle drie een jubileum te vieren. © Oreel Ruben

Pinksteren

Volgens voorzitter van de Oostkapelse Ringrijders Vereniging (ORV) Jan-Willem Poppe is het voor ieder van hen een mijlpaal. ,,Bij de ORV heeft een lid pas een jubileum wanneer die alle jaren aaneengesloten heeft deelgenomen aan de wedstrijd met Pinksteren. Ben je er een keer niet, beginnen we opnieuw te tellen. Zo vaak komt het dus niet voor."

De mannen doen er dan ook altijd alles aan om er bij te kunnen zijn. Ze stemmen hun vakanties erop af, nemen vrij van het werk en slaan als het moet zelfs verjaardagen over; op derde pinksterdag moeten ze in Oostkapelle wezen. ,,Verder is het natuurlijk een kwestie van geluk hebben. Ik heb in de tussentijd vijf keer een netvliesontsteking gehad en ben een oog verloren, maar kon steeds met Pinksteren het paard weer op", zegt De Buck. Wondergem knikt instemmend: ,,Het is een unicum dat het ons alle drie is gelukt en dat we dit jaar samen voor de 140e keer meedoen."

Ondanks de vele jaren ervaring, zijn de prestaties van de mannen niet bijzonder goed in de paardensport. Wondergem zegt dat hij in '85 eens kampioen is geworden en ook Geldof kan zich slechts één kampioenschap heugen in zestig jaar tijd. ,,Als je niet oefent, word je ook geen topper", zegt Geldof lachend. ,,Het is vooral hartstikke leuk om mee te doen, vanwege de sfeer op het dorp en de omgang met de paarden."