Leo de Visser, dorpsraadvoorzitter van Ritthem.
Volledig scherm
Leo de Visser, dorpsraadvoorzitter van Ritthem. © Lex de Meester

Dorpsraad Ritthem heeft nooit geloofd in komst mariniers: ‘Project was op drijfzand gebouwd’

RITTHEM - Om nou te zeggen dat het nieuws in Ritthem is ingeslagen als een bom. Nou nee. Dorpsraadvoorzitter Leo de Visser zegt dat hij nooit geloofd heeft in de komst van de mariniers. Ritthem ligt naast het zeventig hectare metende terrein waar de Michiel Adriaanszoon de Ruyter Kazerne had moeten komen.

De Visser: ,,Ik denk het hele project op drijfzand gebouwd was. Toen ik bij een overleg zat met gemeente Vlissingen en provincie Zeeland bleek dat de vertegenwoordiger van de gebouwendienst van Defensie niet eens wist dat het terrein drie meter onder zeeniveau ligt. In de oorlog hebben we hier geleerd dat als je militairen weg wilt krijgen, dan prik je de dijk door en dan staat de kazerne onder water. Is het dan wel zo slim om een kazerne op die plek te bouwen?”

De Visser denkt dat toenmalig minister Hans Hillen in 2012 zijn besluit overhaast heeft genomen en niet goed  heeft nagedacht over de impact die de verplaatsing van Doorn naar Vlissingen zou hebben. In het jaar na het besluit had de dorpsraad een ontmoeting met mariniers in het dorpshuis. ,,Geen enkele marinier die ik sprak wilde hier naar toe komen. Dat zag je toen al, in 2013.”

Een plek ver onder zeeniveau, onwillige mariniers en de aanhoudende geruchten dat de marinierskazerne een cadeautje was van de ene CDA-politicus (Hillen) aan de andere (commissaris van de koningin in Zeeland Karla Peijs) waren voor De Visser aanwijzingen om grote vraagtekens te hebben bij het doorgaan van het project. ,,En iedere keer weer uitstel. Wij hebben altijd gezegd: die kazerne komt er niet. Wij zien het niet gebeuren.”

  1. Geen strandbewaking langs de Walcherse kust om groepsvorming te voorkomen
    PREMIUM

    Geen strandbewa­king langs de Walcherse kust om groepsvor­ming te voorkomen

    WESTKAPELLE - Er komt voorlopig helemaal geen strandbewaking langs de Walcherse kust. Normaal gesproken worden de stranden vanaf mei bewaakt. Maar directeur Tim Wouters van de Stichting Strandexploitatie Veere (SSV) zegt dat hij in zijn planning daar nu helemaal geen rekening mee houdt. ,,Als we stranden gaan bewaken, lokt dat mensen en ontstaat er groepsvorming en dat is iets wat we nu absoluut niet willen.”