Volledig scherm
Peter Dingemanse (r) is er zeker van dat zoon Dominic zijn vwo-diploma haalt. ,,Hij werkt hard omdat hij graag wil studeren." © Lex De Meester

Dominic gaat vol vertrouwen het examen in

De eindexamens zijn niet alleen een mijlpaal voor leerlingen, maar zeker ook voor hun vaders en moeders. De krant spreekt deze examenperiode elke dag met een leerling en zijn of haar ouder. Vandaag: Dominic en Peter Dingemanse uit Nieuw- en Sint Joosland.

Eerst wiskunde, dan lunchen, 's middags Frans, eten en 's avonds nog geschiedenis. Dominic Dingemanse (18), vwo'er op de SSG Nehalennia in Middelburg, heeft het leerschema van de dag op het krijtbord in de keuken geschreven. Een goede planning is het halve werk, heeft hij van zijn vader Peter (51) geleerd. 'Verdeel het huiswerk in stukjes', peperde hij zijn zoon in, toen hij in de eerste klassen van de middelbare school zat.

Inmiddels bemoeit Peter zich niet meer met het leerwerk van zijn zoon. ,,Als je in vwo 6 zit, dan moet je het zelf kunnen. Dan hoeft je vader niet meer te zeggen dat je moet gaan leren. Hij is bijna negentien: over vier maanden gaat hij in Leiden studeren. Hij moet zijn eigen doelen nastreven en zichzelf motiveren."

Dominic begon de laatste weken voor de examens elke ochtend rond een uur of elf met leren. ,,'s Middags maak ik meestal een oefenexamen. Dan ga ik drie uur zitten, alsof het een echt examen is. En 's avonds doe ik nog een vak dat ik minder lastig vind: dan lees ik bijvoorbeeld even een samenvatting van geschiedenis door." Natuurlijk loopt de planning ook wel eens in de soep. ,,Ik heb wel eens last van studieontwijkend gedrag. Dan doe ik onzinnige dingen op mijn telefoon. Instagrammen enzo. Als ik een dag niet veel heb gedaan, dan weet ik dat ik de volgende dag wat extra's moet doen."

Gezonde spanning

Peter is er zeker van dat zijn zoon dit schooljaar zijn vwo-diploma haalt. ,,Hij werkt hard, en is gemotiveerd, omdat hij heel graag wil studeren. Ik heb alle vertrouwen in 'm." Dominic zelf heeft alleen last van 'gezonde spanning'. ,,Ik heb geen onvoldoendes. En we hebben al drie schoolexamens gehad, die moeilijker zijn dan het centraal schriftelijk, dus waarom zou je stressen? Maar toch: het is vijftig procent van je cijfer. Je kunt alles maken of breken. Ik moet gewoon zorgen dat ik deze koers blijf volgen. Dan komt het goed." Dominic is blij dat wiskunde zijn eerste examen is, omdat hij dat één van de pittigste vakken vindt. ,,Dan hebben we dat maar meteen gehad."

Na de zomervakantie wil Dominic rechten studeren in Leiden. Hij kiest bewust voor een brede opleiding. ,,Dan kan ik alle kanten nog op." Zijn vader herkent dat wel. ,,Ik ben ook een generalist. Ik heb heel veel verschillende functies gehad. Dat is alleen maar leuk." Dominic kijkt uit naar het studentenleven. ,,Ik wacht er al een heel jaar op. Ik wil weg uit Zeeland. Niet omdat ik het hier niet leuk vind, maar omdat ik aan een nieuw hoofdstuk wil beginnen." Peter bekent even later: ,,Hij is meer toe aan die nieuwe stap dan ik. Nu is hij twee weken in de maand bij mij. Straks is dat misschien maar twee dagen. Het zal anders zijn."

Na de diploma-uitreiking gaan vader en zoon twee weken samen op reis, naar Zuid-Afrika. ,,Mijn profielwerkstuk ging over de hedendaagse perceptie van de apartheid. Toen ben ik erachter gekomen dat het een heel interessant land is. Straks ga ik zelf zien waar ik over geschreven heb. Ik heb er heel veel zin in."

Volledig scherm
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement