Volledig scherm
© Thinkstock

Domburgse schildersweek groeit uit tot kunstfestival

DOMBURG - Een tent van 200 vierkante meter, op het gazon voor het Badhotel, is dit jaar het thuishonk van de veertiende Domburgse Schildersweek. Met het programma zet de organisatie dit jaar een nieuwe stap richting kunstfestival.  

Voor het eerst heeft de Schildersweek, die zaterdag begint, een vaste stek. De tent is niet alleen open atelier voor de deelnemende kunstenaars, maar ook podium voor muziek, theater, workshops en lezingen.

,,Wij zijn dit jaar meer een festival'', vertelt Margot Verhaagen. Zij is bestuurslid van de organiserende Stichting Art en Performance. ,,Voor het eerst hebben we een tent. Die wordt de basis van de Schildersweek. Zo zijn we duidelijk zichtbaar èn hebben we echt een kloppend hart. We zorgen er voor dat daar de hele week wat te doen is. De kunstenaars kunnen hier ook terecht. Iedere dag werkt er in ieder geval één.''

Rondzwerven

De professionele groep van zo'n tien schilders, met onder anderen Peter van Berkel, Daantje Zandstra en Jan de Mey, zwerft vanaf zaterdag ook uit over de badplaats. Ieder kiest een eigen plek om de schildersezel neer te zetten.  Voor amateurs is er zondag de 'dag van de zondagsschilders'.  Aan het eind van die dag wijst een professionele jury een winnaar aan. In de tent is vanaf 17.00 uur het Café Chantant, met de Sing-a-long.

Francisca van Vloten, conservator van het Marie Tak van Poortvliet Museum, geeft woensdag een lezing over Domburg als kunstenaarskolonie. Kinderen kunnen op Hemelvaartsdag schilderen in en om de tent. Het Saga Kwartet concerteert er vanaf 19.30 uur. Op het programma Haydn, Mozart, Bach en Borodin.

Vrijdagavond brengen Hans Dagelet en Jan van Eerd de muzikale theaterbewerking 'Stervend Europa'. De week wordt zondag 28 mei traditiegetrouw afgesloten met een verkoopexpositie van het gemaakte werk in Galerie Duinheuvel, vanaf 12.00 uur.