Volledig scherm
© Theo Giele

Domburg is geen stad die je vol kunt bouwen

DOMBURG - De bewoners van Domburg raken steeds verder in de knel, meent Stichting Leefbaarheid Kom Domburg. Wonen in het oude stadshart wordt steeds lastiger. Verkeersdrukte door oprukkend toerisme en uitbreidingsplannen zijn een bron van zorg voor de Stichting.


De gemeente Veere presenteerde onlangs het Beeldkwaliteitsplan. David Wisse van de Stichting Leefbaarheid Kom Domburg ziet dit als het Beeldkwaliteitsplan dat de gemeente Veere onlangs presenteerde als het zoveelste document dat te weinig bescherming biedt tegen te grootschalige ontwikkelingen in de badplaats. „Het plan moet een (stedebouwkundig) kader zijn voor toekomstige ontwikkelingen in Domburg. Maar wij zien te veel ‘gaten’, te veel mogelijkheden voor ongewenste ontwikkelingen. Vandaar onze zienswijze.”

„De intentie lijkt goed,” vervolgt Wisse. „Behoudt het kleinschalige karakter van Domburg. Natuurlijk moeten ondernemers ook hun brood verdienen. Maar tussen de regels door lezen wij dat het belang van de bewoner ondergeschikt is aan dat van de recreatieve sector. Kwaliteitsverbetering hoeft niet per definitie uitbreiding te betekenen, maar dat is nu wel vaak het geval.”

Wisse komt direct met het stokpaardje van de stichting, de plannen voor een wellnesshotel in het voormalige KPN-gebouw aan de Schelpweg. De stichting werd begin dit jaar opgericht naar aanleiding van de gang van zaken rondom het burgerinitiatief tegen de bouw van het wellnesshotel. ‘Te groots en niet passend in een woonomgeving’, meenden zij.

Dat is ook de kern van de zienswijze van de stichting. ‘Wie trapt er op de rem?’, vraagt de stichting zich af.

Lees maandag meer in de PZC, editie Walcheren.