Volledig scherm
Expositie Real Human Bodies © Esme Spesman

Dode lichamen in Vlissingen kijken, luguber of interessant?

VIDEOVLISSINGEN - Luguber? Mmm, eigenlijk niet. Intrigerend wel. In het Arsenaal Theater in Vlissingen is maandag de expositie Real Human Bodies van start gegaan. Tot en met 15 augustus  zijn er dode lichamen en delen van lichamen te zien.

Alleen al het idee dat je naar een écht geconserveerd lijf staat te kijken, is wat onwerkelijk. ,,Maar er is niks mensonterends bij. Dit is de grondslag van het lichaam en we proberen dat zo didactisch mogelijk te laten zien'', zegt Ed Mareco van Primetime Exhibition Las Vegas - de organisatie achter de reizende tentoonstelling. Speciaal voor dat doel hangen grote lappen tekst en anatomische tekeningen achter de geëxposeerde lijven. 

10.000 mensen

Volledig scherm
© Esme Soesman

Door middel van plastinatie zijn de lichamen eeuwig houdbaar gemaakt. Heel kort door de bocht gezegd: lichaamsvocht wordt vervangen door aceton en vervolgens door silicone. Het lijkt in de verre verte wat op wassen beelden, maar de details maken het toch anders. ,,Iets wat voorheen alleen op de snijtafel was te zien, kan nu door iedereen worden bekeken''. 

Deze lichamen en lichaamsdelen zijn bewerkt door een Amerikaans bedrijf volgens het procedé van de Duitse anatoom Gunther von Hagens. De preparaten worden vooral gebruikt voor lessen aan universiteiten en hogescholen. ,,Mensen staan er voor in de rij om mee te kunnen doen'', weet Mareco. ,,Er is een wachtlijst van zo'n 10.000 mensen''. 

poll

Naar dode mensen kijken vind ik...

  • Smakeloos (28%)
  • Interessant (72%)
621 stemmen

Zie: bodies-expo.nl en arsenaaltheater.nl