Volledig scherm
Jolanda Lichtenberg (rechts) overhandigde enkele weken geleden ruim 1200 handtekeningen aan vertegenwoordigers van de Dierenbescherming voor behoud van de Dierenambulance in Vlissingen. © Ruben Oreel

Dierenambulance biedt dieren in Vlissingen vanaf maandag geen hulp meer

VLISSINGEN - De Dierenambulance stopt maandag met het verlenen van hulp aan dieren op Vlissings grondgebied.

De meerderheid van de gemeenteraad van Vlissingen bleef op het standpunt staan dat subsidie voor een Dierenambulance 'geen wettelijke taak’ van een gemeente is. De coalitiepartijen - aangevuld met Lijst Duijndam en D66 - menen ook dat de Dierenbescherming, die de ambulance in het grootste deel van Zeeland laat rijden, geld genoeg heeft, terwijl Vlissingen een armlastige artikel 12-gemeente is. 

Vergeefs

Regiomanager Zuid Nita Kramer van de Dierenbescherming was door dat besluit vergeefs naar de Vlissingse raadszaal getogen. Als inspreker betoogde zij dat de Dierenbescherming en de Dierenambulance twee verschillende instellingen zijn. Het kapitaal van de Dierenbescherming is onder meer nodig voor (achterstallig) onderhoud van onderkomens door het hele land.

Ondanks bijdragen van dierenbaasjes en de inzet van vele vrijwilligers lijdt de Dierenambulance een ton verlies per jaar. De gemeenten vragen daarom een bescheiden bijdrage (In vier jaar tijd oplopend van 12 naar 24 cent per inwoner) voor de inzet van de dierenziekenwagen. Na zes jaar overleg weigert Vlissingen echter nog steeds over de brug te komen. Elf andere Zeeuwse gemeenten (Schouwen heeft een eigen dierenambulance) betalen een bijdrage; een uitzondering van Vlissingen maken, kan scheve gezichten geven, betoogde Kramer.

Stoppen kost meer

Frances Oreel (PvdA) waarschuwde als initiatiefneemster van een motie van vijf coalitiepartijen om wel subsidie te geven dat het stoppen van de Dierenambulance Vlissingen meer kost. Kramer denkt dat Oreel gelijk heeft, maar ziet geen nut in (nog) een gesprek met wethouder Verhage als de Dierenambulance ‘om niet’ moet blijven rijden in Vlissingen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement