Volledig scherm
Zo'n 34.000 mensen kunnen dankzij een gerechtelijke uitspraak mogelijk geld terugkrijgen dat deurwaarderskantoor GGN hen in rekening bracht. © Getty Images

Deurwaarder GGN stuurde 34.000 mensen onterecht nota voor ‘ambtelijke kosten’

VLISSINGEN - Een meevaller voor mensen met schulden die gedagvaard zijn voor de 'digitale rechter’ e-Court. Het Amsterdamse gerechtshof heeft bepaald dat deurwaarders bij een dagvaardiging voor e-Court geen  ‘ambtelijke kosten’ mogen rekenen. 

Onder meer zorgverzekeraars Menzis en CZ hebben in de periode 2016 t/m 2018 mensen met een premieachterstand voor de ‘digitale rechter’ e-Court gedagvaard. Deurwaarderskantoor GGN stond de zorgverzekeraar hierin bij.  Zo'n 34.000 mensen kregen een nota voor ambtelijke kosten. De Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden (LOSR) stapte naar de rechter om aan te tonen dat GGN ten onrechte geld in rekening bracht voor de oproep om voor de rechter te verschijnen. Benadeelden kunnen  hun geld terugvragen via www.geefmijn160euroterug.nl. LOSR gaat dan namens een of twee gedupeerden een proefproces starten in de hoop voor de hele groep het geld terug te krijgen. 

Van cliënten van e-court is bekend dat het vaak om mensen met ‘multiproblematiek’ gaat, vaak zitten ze in de schuldsanering. ,,Ik denk dat veel gedupeerden niet weten dat ze door deze uitspraak van het Amsterdamse Gerechtshof geld terug kunnen krijgen. Ik roep Zeeuwse schuldhulpverleners daarom op dat voor  hun cliënten op te pakken", aldus woordvoerder Jennifer Elich van de LOSR.