Volledig scherm
Archief: De Piek in Vlissingen © lex de meester

De Piek is het offer als Vlissingen en Middelburg cultuur samenvoegen

VLISSINGEN - Het einde van poppodium De Piek is in zicht. In 2019 stopt de gemeentesubsidie helemaal. Als de gemeenteraad van Vlissingen instemt om met Middelburg samen cultureel beleid te voeren, wordt De Spot in Middelburg het poppodium van de twee steden. 

De raad in Middelburg ging vorige maand al akkoord. Vlissingen bespreekt het voorstel donderdag. In het voorstel willen de gemeenten hun cultuurvoorzieningen versterken door samenwerking. 

Subsidie is voortaan voor projecten en activiteiten, niet voor instandhouding en komt uit een gezamenlijk Cultuurfonds. Daar moet Vlissingen een deel van het Aanjaagfonds Cultuur in stoppen. Uit het Cultuurfonds wordt ook een ‘cultuurmakelaar’ betaald, die aanbod van instellingen en verenigingen moet afstemmen en die helpt met het vergaren van eigen geld. 

Middelburg en Vlissingen verschillen sterk in subsidiebeleid. Middelburg geeft jaarlijks ruim 82.000 euro aan negen gezelschappen. Vlissingen geeft net geen 31.000 euro subsidie aan negentien clubs en dat is op per 2019.

Vlissingen en Middelburg zijn in de culturele samenwerking verre van gelijkwaardig door de grote bezuinigingsslag die Vlissingen maakt. De Zeeuwse Bibliotheek gaat per juli het bibliotheekwerk in Vlissingen doen, maar er staat meer op stapel. Er wordt onderzocht of de gemeentelijke collecties van Vlissingen en Middelburg onder één beheer kunnen. 

Er wordt gekeken naar een beheersorganisatie voor de buitenbeelden. Zeeuws Museum en Maritiem MuZEEum kunnen op zijn minst gezamenlijke toegangsbewijzen instellen. De programmering van de Jacobskerk kan door Schouwburg en Concertzaal gedaan worden en CineCity en het Filmhuis kunnen films afstemmen. De festivals blijven ongemoeid. Een literair festival is nog een wens.