Volledig scherm
Kees van Klinken (links) en Henk Meijer halen de periscoop uit zijn dagelijkse behuizing, een vitrine in de museumbunker in Vlissingen. © Ruben Oreel

De periscoop in de koepel van de bunker en zendamateurs in de weer voor Slag om de Schelde in Vlissingen

VLISSINGEN - Bovenop de koepel van de museumbunker bij Uncle Beach in Vlissingen steekt de zwarte kop van de periscoop weer door het dak. De Duitse kijker waardoor twee Duitse soldaten op 1 november 1944 verdwaasd door alle geschut de geallieerde troepen zagen landen op het strand naast hun bunker, staat gereed om vrijdag de speciale gasten voor de onthulling van de Roll of Honour een bijzondere blik op het vroegere strijdtoneel te gunnen. 

Henk Meijer en  Kees van Klinken hesen het veertig kilo zware instrument donderdagmiddag in de top van de koepel. Voor het grote publiek is de kijker dit weekeinde nog niet beschikbaar. Dat mag op zaterdag 14 september, Open Monumentendag, het smalle, steile laddertje weer op. ,,Dan staat de rij wachtenden tot aan de molen", weet bunkerbeheerder Henk Meijer. De bunker is wel open voor bezoek. Tussen 13.00 en 17.00 uur kunnen mensen er rondkijken. De nieuwsgierigheid is groot, weet Meijer. ,,Van de week was ik hier een middag wat aan het opruimen, lopen er zo tachtig mensen binnen.”

Zendamateurs

De museumbunker geeft met radiozendamateurs en de expositie in de Oranjemolen vrijdag en komend weekeinde een  aanvullend programma op de activiteiten voor de herdenking om de Slag om de Schelde. In een grote tent bij de molen maken zendamateurs met oude apparatuur radiocontact met Breskens en wordt de codeermachine Enigma aan het werk gezet. 

Volledig scherm
De periscoopruimte waar het 40 kilo zware instrument in gehesen moet worden. Bovenin het periscoopgat. Als bezoekers door de kijker mogen kijken, staat de wachtrij doorgaans tot ver buiten de bunker bij Uncle Beach in Vlissingen. © Claudia Sondervan
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Groep 7 Theo Thijssenschool Vlissingen is meest mediawijze klas van Zeeland

    Groep 7 Theo Thijssen­school Vlissingen is meest mediawijze klas van Zeeland

    VLISSINGEN - Dat er veel sluikreclame wordt gebruikt in YouTube-video’s en op Instagram, wisten de leerlingen uit groep 7 van de Vlissingse Theo Thijssenschool wel. Maar afgelopen week hebben ze dat ook met eigen ogen gezien. De leerlingen van juf Marjet Struijk deden mee aan een landelijk online spel om de verschillende toepassingen én gevaren van (digitale) media te leren kennen. Ze deden dat zo goed, dat ze de Meest Mediawijze Klas van Zeeland zijn geworden.