De Mikke heeft weer een ooievaarsnest: hoog en zonder takken die in de weg zitten

videoMIDDELBURG - Het was donderdagochtend nogal onrustig in Park Toorenvliedt in Middelburg. Bij vogel- en zoogdierenopvang De Mikke was de gemeente met machines in de weer voor een nieuw ooievaarsnest.

De ooievaar broedt sinds 2013 in het park, maar vorige maand tijdens een storm waaide de boom van haar vorige nest kapot. Plotseling had de vogel geen nest meer en zwierf ze rond in de buurt. De boom waarin het vorige nest stond, was in slechte staat. ,,Elke storm waren we bang dat de boom het niet zou redden”, zegt Coby Louwerse van De Mikke. ,,Het omzagen van de boom en het neerzetten van een nieuw nest stond al op de planning, maar dat mocht niet. De ooievaar is namelijk een beschermde diersoort, waardoor je geen bomen mag kappen met een ooievaarsnest.”

Tien meter

Het nieuwe nest bestaat uit een paal van zo’n tien meter met een basis voor het nest. Het is ontworpen door De Hoogenkamp uit Wageningen. De kunstmatige nesten zijn erg populair. Henk van Zetten van het agrarische bedrijf weet dat de nesten goed in de smaak vallen bij de bekende steltlopers. ,,Bij deze nesten hebben ze een goede aanvliegroute, omdat ze hoog zijn en er geen takken in de weg zitten.”

Honkvast

Louwerse is blij dat de gemeente zorgt voor het nieuwe nest. ,,De ooievaar komt sporadisch voor op Walcheren en het is al helemaal bijzonder als ze hier broeden.” Broedende ooievaars zijn honkvast. ,,Daarom hebben we het nieuwe nestje zo dicht mogelijk bij de oude plek gezet,” zegt Louwerse, die het als voordeel ziet dat de ooievaar al jaren broedt bij De Mikke. ,,Dan kunnen we de vogels in de gaten houden en voeren als dat nodig is.” 

De opvang koos voor dit alternatief omdat er geen geschikte bomen in de buurt zijn voor een nieuw nest.

Volledig scherm
De ooievaar bij het nest. © De Mikke