Volledig scherm
Anton van Haperen bij het ‘mysterieuze’ gebouwtje. Hij kwam erachter dat dit het familiegraf is van oud-burgemeester van Koudekerke Henri Gerlach van Sint Joosland. © Ruben Oreel

'De geschiedenis van het hele dorp ligt hier begraven'

KOUDEKERKE - Het mysterieuze gebouwtje op de oude begraafplaats in Koudekerke geeft zijn geheim prijs. Het is geen opslag of een knekelhuisje, maar een familiegraf. Met een trieste historie. Struiken overwoekeren het deels onder een laag grond verborgen gebouwtje op de oude begraafplaats aan de Koudekerkse Kerkhoflaan.

Dodenakker en parkje ondergingen een grote opknapbeurt. Zo kwamen er nieuwe paden en verwilderd groen werd getemd. Koudekerks restaurateur Ariaan Rijken neemt nu gebroken en beschadigde grafstenen onder handen. Herstel van de grafkelder is het slot van het hele project, uitgevoerd door vrijwilligers.

Familiegrafkelder

Graffiti ontsiert het door de tand des tijds aangetaste metselwerk van de grafkelder van de familie Gerlach van Sint Joosland. Sinds 1946 definitief gesloten, een stenen wandje heeft de toegangsdeur vervangen. In de kelder de stoffelijke resten van het gezin Gerlach; vader Henri Jacques Emile, moeder Pieternella Francina Pennij en zoon Henri Jacques, roepnaam Han. De kelder werd in 1917 gebouwd voor Han, die op jonge leeftijd overleed.

Anton van Haperen, secretaris van de dorpsraad en actief betrokken bij de opknapbeurt van begraafplaats en park, ontrafelde het mysterie rond de grafkelder. "In Koudekerke gingen tal van verhalen rond over het gebouwtje. Was het bedoeld voor opslag? Was het een knekelhuisje? Ik ben daar ingedoken en ontdekte dat het een familiegrafkelder is. Henri Gerlach was oud-burgemeester van Koudekerke en de bouwer van Huis ter Schelde. Het gezin woonde daar ook. Toen zoon Han plots overleed in mei 1917 in Utrecht, hij studeerde er theologie, liet vader Henri de grafkelder van acht bij zes meter bouwen. Een trieste geschiedenis. Het echtpaar verloor zijn enig kind."

Lees meer in de PZC van donderdag 13 oktober, editie Walcheren.