'Dauwendaelers' geen lid van criminele organisatie

Middelburg – De leden van de Dauwendaelegroep vormen geen criminele organisatie. Dat blijkt uit de uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch tegen meerdere inwoners van die Middelburgse wijk die twee jaar geleden door de rechtbank zijn veroordeeld. Door die beslissing kregen de ‘Dauwendaelers’ veel lichtere straffen. ,,En ze zullen ook mogelijk minder problemen ondervinden als ze een baan proberen te zoeken”, aldus advocaat Martijn van der Want. ,,Want ze hebben nu niet meer het stempel van een criminele organisatie achter hun naam staan.”

Vier jaar geleden startte de politie een groot onderzoek omdat in Dauwendaele veel misdrijven plaatsvonden. Dat leidde ertoe dat zeven jongemannen werden aangehouden die de harde kern vormden van een groep die, aldus het OM, zich schuldig maakte aan inbraken en geweld. 

Tijdens de rechtszaak benadrukte de officier van justitie dat de verdachten samenwerkten en zo een criminele organisatie vormden. Daardoor kon hij zwaardere straffen eisen omdat alle misdrijven die één lid had begaan, ook de anderen werden aangerekend. ,,Ook als een verdachte helemaal niet op de hoogte was van wat een ander ‘bendelid’ had uitgespookt.” De rechtbank vond ook dat er sprake was van een criminele organisatie en legde straffen tot twee jaar op.

Eind vorig jaar besliste het gerechtshof, in hoger beroep, dat er echter geen sprake is van één criminele organisatie, zoals ook de verdediging steeds aanvoerde. Van der Want: ,,De meeste ‘deelnemers’ kenden elkaar niet en het overgrote deel had elkaar nooit gezien of gesproken. Ook hadden ze geen onderlinge taakverdeling, noch waren er afspraken.”