Volledig scherm
Het ontwerp van Damen voor de nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen van de Nederlandse en Belgische marine © Damen Schelde Naval Shipbuilding

Damen grijpt naast order van 2 miljard voor mijnenjagers

VLISSINGEN - De bouw van twaalf mijnenjagers gaat aan de neus van Damen in Vlissingen voorbij. De schepen voor de Belgische en Nederlandse marine worden geleverd door de Franse Naval Group. Dat heeft het ministerie van Defensie vrijdag bekendgemaakt.

Directeur Hein van Ameiden van Damen Schelde Naval Shipbuilding reageert teleurgesteld. ,,Ik heb net gehoord dat de order naar de Naval Group gaat. Natuurlijk zijn we teleurgesteld. Het gaat toch om een budget van 2 miljard."

Volledig scherm
Directeur Hein van Ameijden van Damen Schelde Naval Shipbuilding in Vlissingen. © lex de meester

België en Nederland schaffen samen voor 4 miljard euro vier fregatten en twaalf mijnenjagers aan. Bij de aanbesteding van de fregatten neemt Nederland het voortouw, bij die van de mijnenjagers België. Eerder werd al bekend dat de fregatten door de Nederlandse industrie worden gebouwd -Damen en Thales - nu is dus duidelijk dat de Fransen de mijnenjagers gaan bouwen. Daarvoor was Damen ook in de race. Van Ameijden wil inhoudelijk verder nog niet reageren. ,,We gaan dit weekend de uitslag en motivering bestuderen en analyseren en kunnen over een paar dagen met een reactie komen."

Met de vervanging van de mijnenbestrijders is in totaal ruim 2 miljard euro gemoeid. De eerste van de 12 schepen, zes voor ieder land, moet eind 2023 worden geleverd aan België. Nederland verwacht het eerste schip in 2025.

,,De dreiging van het leggen van zeemijnen op vitale vaarroutes en zeehavens blijft onverminderd aanwezig”, aldus staatssecretaris Barbara Visser in een persbericht. ,,Mijnenbestrijdingsvaartuigen zijn en blijven onmisbaar voor het beschermen van onze scheepvaart, de vrije wateren en Nederland als handelsland.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement