Volledig scherm
Nuray en mevrouw Verkeste, hij gaf haar nog een dikke knuffel. © Ruben Oreel

'Da vin'k noe eens lief van judder!'

DOMBURG - Op tv hadden ze gehoord dat er zoveel ouderen eenzaam zijn met Kerstmis. Daarom hadden Nuray, Mikey, Joep, Youri en Gijs hun spaarpot omgedraaid, spullen gekocht en een een heel weekend geknutseld aan honderd kerstkaarten. Ze lieten de bewoners van zorgcentrum Simnia in Domburg stralen.

De ouders van de elfjarige klasgenootjes van basisschool De Golfslag stonden best te kijken van de spontane actie van hun zoons. ,,Geen idee waar het nou opeens vandaan kwam. Vorige week wilde hij ook al opeens zijn snoep delen", zegt de moeder van Youri. ,,Nuray is altijd al een lieve knuffel, maar van dit initiatief stond ik wel versteld, voel me zelfs trots", zegt zijn moeder. 

Volgens Mikey hadden ze op het Jeugdjournaal een item gezien over eenzame ouderen en zelf waren ze op school ook aan het knutselen voor Kerstmis. ,,En toen besloten we in het weekend thuis verder te knutselen." Het idee van de jongens ging als een lopend vuurtje door het dorp en bij boetiek De Nobelaer waren ze er zo verguld van, dat medewerkster Linda Jongelings de kaartjes betaalde. ,,De jongens hebben hun spaarcentjes bij Kama besteed aan strikjes, lintjes en andere versieringen voor de kaarten", zegt Irna, de moeder van Mikey. ,,Ze zijn dagen zoet geweest met de kaarten schrijven en versieren."

Fántástísch

Het vijftal werd door Corrie Verrits, medewerker welzijn van zorgcentrum Simnia, met open armen ontvangen. ,,Ook hier komt eenzaamheid voor, al doe je als zorgcentrum zo je best van alles te organiseren, het gevoel blijft soms knagen. Daarom is het echt fántástísch wat die jongens doen. Het toont dat ze van thuis uit meekrijgen dat het goed is naar anderen om te zien, ze extra aandacht te geven." De honderd kaarten zaten verpakt in een grote versierde doos en daarmee gingen de jongens woensdagmiddag van kamer tot kamer. Niet iedere kaart konden ze persoonlijk overhandigen, omdat veel bewoners van het zorgcentrum 's middags een dutje doen. Deze kaarten werden daarom aan de verzorgers van de afdeling gegeven. 

Houtsnijwerk

De bewoners die de kaartjes wel zelf in ontvangst namen, straalden. ,,Ah, da vin'k noe eens lief van judder!", zei de van oorsprong uit Cadzand afkomstige mevrouw Nellie Verkeste (91-en-een-half lentes jong). Ze maakte van de gelegenheid gebruik de jongens trots het houtsnijwerk van haar man te tonen. Mevrouw Marieke Krijgsman liet de kinderen eerst maar eens raden naar haar leeftijd, voordat ze zich liet helpen met het openen van de envelop van haar kaart. En het moest even uitgelegd worden dat Merry X-mas 'modern' is voor gelukkig kerstfeest. Dat ze 102 was, dat hadden de jongens niet geraden. De kaart kreeg een mooi plaatsje op een bijzettafeltje.
De kaartactie maakte op de jongens best grote indruk. Mikey: ,,Volgend jaar doen we het weer, hopelijk dan met de hele klas."

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Ivo is wél open over zijn fetish; ‘Ik snap dat sommigen het liever geheim houden’
  PREMIUM

  Ivo is wél open over zijn fetish; ‘Ik snap dat sommigen het liever geheim houden’

  MIDDELBURG - Je hebt het misschien niet met grote letters in je werkagenda geschreven, maar waarom eigenlijk niet? Het is vandaag Wereld Fetishdag. De dag waarop fetishisten worden aangemoedigd meer open te zijn over bijvoorbeeld hun passie voor latex kleding of bondage. Middelburger Ivo Greeven windt er geen doekjes om: ,,Latex kleding, korsetten en hoge hakken vind ik mooi om te zien en om zelf te dragen.”
 2. Gevaarlijkste fietspad van Zeeland wordt eindelijk veiliger
  PREMIUM

  Gevaarlijk­ste fietspad van Zeeland wordt eindelijk veiliger

  VLISSINGEN - Bij nacht en ontij over het Jaagpad tussen Middelburg en Vlissingen fietsen of wandelen? Levensgevaarlijk, vinden veel fietsers die dagelijks over het smalle, onverlichte pad langs het Kanaal door Walcheren rijden. Het regende de afgelopen jaren ongelukken. Scooters botsten op fietsers, hardlopers werden omver gereden door brommers. De provincie heeft nu een eerste stap gezet naar een veiliger Jaagpad: een proef met ledspots.