Volledig scherm

Curatoren: geen fout Thermphos

MIDDELBURG - De curatoren van Thermphos zeggen de trage en daardoor financieel problematische sanering van de failliete fosforfabriek niet te hebben veroorzaakt. Vrijdag suggereerden verschillende leden van de provinciale commissie Bestuur dat de curatoren mogelijk onzorgvuldig of ondoordacht hebben gehandeld door de fabriek destijds niet leeg te draaien.

Volgens curator Folkert Hiemstra is dat bezijden de waarheid. "Het leegdraaien van de fabriek heeft niets te maken met de fosforslik die nu nog moet worden verwerkt. In de fabriek brand je fosforerts op. We hebben kort na het faillissement wel zoveel mogelijk fosfor geproduceerd om dochterbedrijven in de benen te houden, omdat die anders onverkoopbaar zouden worden."

Het fosforslik dat zich vooral in tanks en leidingen bevindt, is volgens Hiemstra een ander verhaal. "Het fosforslik zat al in tanks toen wij als curatoren aan de slag gingen. Dat slik kun je niet zomaar terugleiden naar de fabriek. Het is een misvatting dat de curatoren het probleem van het fosforslik hebben veroorzaakt."

Bij Thermphos ligt nog zo'n 2000 ton fosforslik. De curatoren sloten na het nodige juridische wapengekletter in 2014 een overeenkomst met Zeeland Seaports en de provincie. Het overgrote deel uit de boedelopbrengst (37,5 miljoen) ging naar een beheersmaatschappij van Zeeland Seaports: Van Citters Beheer BV, die verantwoordelijk werd voor de sanering. De provincie stelde zich garant voor de beheerkosten à 700.000 euro per maand.

De schoonmaak gaat echter zo langzaam dat de provincie nu op die garantstelling wordt aangesproken. Om tot medio januari de beheerskosten (onder andere brandweer) te dekken, is Provinciale Staten om 1,1 miljoen euro gevraagd. Omdat niemand weet wanneer de sanering klaar is en de provincie geen zeven ton per maand kan ophoesten, heeft ze het Rijk om hulp gevraagd.