Volledig scherm
Archief: De Piek in Vlissingen © Lex de Meester

Cultuurwerf Vlissingen stopt deze zomer met concerten in De Piek

VLISSINGEN - Cultuurwerf Vlissingen stopt per 1 juli met het organiseren van concerten in De Piek. De organisatie is teleurgesteld dat B en W van Vlissingen 'niet serieus ingaan' op het door haar gepresenteerde reddingsplan voor het poppodium.

De gemeente Vlissingen wil het gebouw van De Piek niet verkopen aan de nieuwe stichting Podiumkunsten Vlissingen en is niet bereid het achterstallig onder mee te financieren, betoogt het bestuur van Cultuurwerf. Het Vlissingse college stelt daar tegenover dat een 'financiële inbreng van ruim 400.000 euro voor huisvesting van poppodiumactiviteiten' teveel gevraagd is. Meer dan vier ton is niet alleen een te grote aanslag op de kas van de artikel 12-gemeente, maar is ook 'in strijd met de regels omtrent staatssteun en de uitgangspunten voor het nieuwe gemeentelijke accommodatiebeleid'.

Directeur Onno Bakker vindt dat het college het reddingsplan van Cultuurwerf 'belachelijk' maakt. Volgens hem vraagt de cultuurstichting geen vier ton, maar slechts een investering van zo'n 130.000 euro. Een ton van dat bedrag is bedoeld als 'bijdrage voor achterstallig onderhoud'. ,,We steken dan zelf ook nog een ton in noodzakelijk onderhoud, terwijl de gemeente dat natuurlijk al lang eerder had moeten doen."

De onenigheid over de hoogte van de gemeentelijke bijdrage zit hem in het verschil tussen de boekwaarde en de taxatiewaarde van de panden aan de Hellebaardierstraat. Wethouder Sem Stroosnijder benadrukt dat de panden veel meer waard zijn dan de stichting Podiumkunsten er voor wil betalen. Enkele gegadigden meldden zich eerder bij de gemeente als kandidaat-kopers, meldt de wethouder.

Volgens Stroosnijder is met die geïnteresseerden te praten over het voortzetten van het gebruik van De Piek voor popconcerten. ,,Je zou bijvoorbeeld kunnen afspreken om wekelijks een concert in het gebouw te houden, terwijl de eigenaar het poppodium de overige zes dagen voor andere doeleinden kan gebruiken."

Cultuurwerfdirecteur Bakker bestrijdt niet dat 'een commerciële partij' een hogere prijs voor De Piek en aanverwante ruimten zou willen betalen. Maar hij meent dat een non-profitorganisatie het poppodium in handen moet hebben. ,,Een particuliere eigenaar zal toch altijd geld willen verdienen aan een optreden. Het zal dus best mogelijk zijn een commercieel interessant coverband op te laten treden. Maar als culturele instelling willen wij ook een podium bieden aan nieuwe muziekstromingen en oefenende, beginnende bandjes."

Wethouder Stroosnijder ziet 'aanknopingspunten om over de toekomst van popactiviteiten in Vlissingen' te spreken met Cultuurwerf. Maar het bestuur van de cultuurstichting ziet daar vooralsnog geen been in. ,,Wij vinden dat wij een goed reddingsplan hebben opgesteld. Als de gemeente niet in de haalbaarheid geloofd, had ze ook een ontbindende voorwaarde kunnen opnemen: het poppodium terugkopen voor hetzelfde bedrag als wij er nu voor betalen bijvoorbeeld. Maar nu het plan zonder meer wordt afgewezen, zien wij niets in verdere gesprekken."   

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement