Volledig scherm
Cultuurhuis Kuiperspoort, Middelburg. © Maurits Sep

Cultuurhuis Kuiperspoort wil verhuizen naar gewelven onder Muziekschool in Middelburg

MIDDELBURG - Cultuurhuis Kuiperspoort heeft na lang zoeken toch een nieuw pand op het oog en dat staat zelfs in dezelfde straat in hartje Middelburg. Het kunstenaarscollectief hoopt te verhuizen naar vier gewelven onder de Zeeuwse Muziekschool, iets verderop in de Kuiperspoort.

Dat maakte Sylvia Radius van Cultuurhuis Kuiperspoort woensdagavond bekend in een vergadering van de raadscommissie maatschappelijke zaken. ,,We zijn eind december uitgenodigd door de Muziekschool en onder de school zitten historische gewelven. Die zijn groot en bieden veel kansen.”

Die gewelven zijn nog in hun oorspronkelijke. Ofwel: ,,Er is daar nog helemaal niks.” Daarom vroeg Radius aan de gemeenteraad toestemming en geld om een deskundig bureau te laten onderzoeken of de ruimtes geschikt te maken zijn voor cursussen en workshops van de acht aangesloten kunstenaars. Ook moeten er ingangen voor minder valide mensen komen.

Verhuizing naar de ruimtes onder de Muziekschool zou een ideale oplossing zijn voor het Cultuurhuis, vindt Radius. Dan blijft het kunstencentrum namelijk in de binnenstad. ,,We kunnen zelfs de luiken naar de gewelven open maken, waardoor je een mooi transparant gebouw krijgt.”

Het Cultuurhuis zit nu in een pand in de Kuiperspoort dat eigendom is van de gemeente en die wil dat verkopen. De huur zou op 31 december 2019 stoppen. Na ingrijpen door de gemeenteraad eind vorig jaar kregen de kunstenaars opnieuw een half jaar uitstel om een oplossing te vinden.

Overigens is ook het pand van de Muziekschool eigendom van de gemeente. Dat wordt echter niet verkocht. Of Cultuurhuis Kuiperspoort een bureau kan inschakelen, moet nog blijken. Daar moet de gemeenteraad een besluit over nemen.