Volledig scherm
Als de raad niet ingrijpt kunnen cursisten straks niet meer leren in het Cultuurhuis Kuiperspoort © Lex de Meester

Cultuurhuis doet beroep op de Middelburgse gemeenteraad om het te redden

MIDDELBURG - Het Middelburgse Cultuurhuis hoopt dat de gemeenteraad alsnog steun geeft aan het plan om het pand Kuiperspoort voor een ‘redelijk bedrag te kunnen kopen’. In een oproep aan de raadsleden schrijft Sylvia Radius namens de actiegroep Behoud het Cultuurhuis Kuiperspoort dat de raad ervoor kan zorgen dat er daar ‘een open, bruisend en kwalitatief goed aanbod voor kunst- en cultuureducatie’ blijft. 

Volgens haar ervaren ruim tweehonderd cursisten dat wekelijks in de Kuiperspoort. ,,Duizenden Middelburgers gingen hen voor, al vele decennia lang. Het cultuurhuis is daarmee een pijler geworden van de culturele identiteit van Middelburg.”

Het dagelijks bestuur van de gemeente wiol pand echter zo snel mogelijk verkopen. Radius wijst erop dat er een reddingsplan ligt dat uitgevoerd kan worden als de gemeente niet voor de financiële hoofdprijs gaat. ,,We hebben eigenlijk maar één vraag. Kies vanwege het maatschappelijke gebruik, voor een redelijke verkoopprijs. Zodat wij het pand aan de Kuiperspoort tegen enigszins behapbare kosten kunnen blijven gebruiken. En waarmee het brede culturele aanbod duurzaam geborgd blijft.” Als de gemeente kiest voor ‘een eenmalig voordeel en niet voor structurele culturele voordelen’ komt er volgens haar een eind aan meer dan vijftig jaar op deze plek uitgevoerde actieve kunstbeoefening door volwassenen. Middelburg is straks een stad zonder de Kuiperspoort als plek waar de kunsten breed en actief worden beoefend, vreest ze. ,,Onbegrijpelijk voor een stad die de ambitie heeft om de Culturele Hoofdstad van Europa te willen worden.”