Volledig scherm
Charles Schouw © Ruben Oreel

Cultuur Historisch Museum moet verhaal van Middelburg vertellen

MIDDELBURG - Charles Schouw ziet het helemaal voor zich: een dynamisch cultuurhistorisch museum in Middelburg. In het monumentale stadhuis? Het rijke verleden van de Zeeuwse hoofdstad wordt in zijn ogen te beperkt verteld. Dus is het hoog tijd voor een museum waar dat wél te zien, te beleven en en zelfs te ruiken is.

De Middelburger Charles Schouw is één van de initiatiefnemers van het Cultuur Historisch Museum Middelburg. Grinnikend: "Nee, de naam van het museum wordt wel anders. Dit bekt niet echt lekker, veel te lang."

"Als je door Middelburg loopt zie je zo veel prachtige gebouwen. De stad heeft een rijk verleden. Zowel historisch, neem de VOC, als cultureel. Maar ik hoor vaak 'waar kan ik dat allemaal bij elkaar zien?' Zo'n plek is er niet. Het Zeeuws Museum is zoals de naam al aangeeft een Zeeuws Museum. Dat had ook in Goes kunnen staan. Wij willen Middelburg laten zien. Het verhaal van de stad. Zowel het verleden als het heden. Niet alleen met VOC-spullen, maar ook in hedendaagse thema's en moderne kunst."

Verzamelaar

Charles is al een kwart eeuw gepassioneerd verzamelaar van cartografische kaarten en prenten van voor 1650. "Het is zonde om dat niet te delen met anderen. Zo is het idee voor een museum ontstaan."

Het oude stadhuis aan de Markt is de gedroomde locatie voor het nieuwe museum. "Dat gebouw is al een museum op zich. Wij zouden daar prachtig inpassen. Maar ons museum moet geen statisch museum worden. Naast een vaste basis wisselende exposities, wisselende thema's. Met gebruik van moderne technieken. Of geur bijvoorbeeld; kruit, specerijen. Dan beleef je wat je ziet heel anders."

Zuster-museum

"We gaan een convenant aan met het West-Fries museum in Hoorn, we worden een 'zuster-museum'. Het is de bedoeling dat we gaan samenwerken, collecties uitwisselen. Dat past ook bij ons idee van een dynamisch museum. We willen ook pop-up-musea in de stad inrichten. In leegstaande etalages of een parkeergarage bijvoorbeeld."

"We presenteren ons als nieuw museum tijdens het wijnfestival in Middelburg. Zaterdag 21 oktober is de tijdelijke opening op het VOC-schip de Halve Maen. Het schip ligt afgemeerd in de Maisbaai naast het VOC-gebouw. We zijn tijdens het festival ook in het stadhuis. Daar zijn vitrines ingericht. Na die tijdelijke opening willen we officieel een stichting oprichten. Het is de bedoeling dat er straks een museumdirecteur benoemd wordt. Nee, niet ik hoor. Ik heb exposities ingericht, maar een museum runnen is een heel ander verhaal."

Middelburgs wethouder Chris Simons is even duidelijk als diplomatiek: "Wij staan welwillend tegenover het initiatief. We zullen dat ook faciliteren waar we kunnen. Maar het stadhuis is voor ons niet aan de orde als locatie."