Volledig scherm
© ruben oreel

College Vlissingen ziet beren op de weg bij proef met 'gemeentewiet’

VLISSINGEN - De gemeenteraad van Vlissingen heeft nog tot vrijdag om te beslissen of de gemeente zich aanmeldt voor de landelijke proef met legaal geteelde wiet. Het college van Vlissingen ziet beren op de weg. Liever niet, schrijft dat de raad. Maar de raad krijgt een week bedenktijd omdat vorig jaar meerdere partijen positief waren over de aangekondigde wietproef.   

Het Kabinet wil in tien gemeenten experimenteren met legaal geteelde wiet en hasj voor recreatief gebruik. De proef moet uitwijzen of legaal aangeleverde cannabis voor coffeeshops de criminaliteit en hoge risico’s rond illegale wietteelt en softdrugsgebruik kan tegengaan. In het huidige gedoogbeleid  mogen coffeeshops onder voorwaarden softdrugs verkopen aan klanten, maar halen ze hun waar bij illegale telers die vaak ongecontroleerd werken.

Verplichte afname

In de proef wijzen de ministers in overleg met de burgemeester een ondernemer aan die gecontroleerd cannabis verbouwt en levert. De coffeeshops in die gemeente worden verplicht om die wiet af te nemen. Dat zijn in Vlissingen Aarden en Purple. Volgens burgemeester Bas van den Tillaar willen die wel ander beleid, maar ze willen niet verplicht worden alleen de 'gemeentewiet’ te verkopen. In de proef kunnen gemeenten dat ook niet afdwingen. En hoe het zit met toezicht, handhaving en  mogelijke schadeclaims als het misloopt is ook niet duidelijk. 

Onduidelijk

Parlement en Senaat oordelen binnenkort over de Wet experiment gesloten coffeeshopketen. Die kan in januari 2020 in werking treden. Maar  gemeenten moeten uiterlijk maandag 10 juni al interesse in deelname melden bij de ministeries Justitie en Veiligheid en Medische Zorg en Sport.  De gemeente Vlissingen kreeg de uitnodiging op 23 april. Afgelopen vrijdag, een maand later, vroeg het Vlissingse college de raadsleden die uitnodiging af te slaan, omdat er nog teveel onduidelijk is over voorwaarden en regelgeving. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement