Volledig scherm
Het kantoorgebouw van Orionis aan de Oostsouburgseweg in Vlissingen. © Ruben Oreel

China zit Orionis in het vaarwater

MIDDELBURG - Concurrentie uit China dwingt het Werkleerbedrijf van Orionis Walcheren om ander werk te zoeken voor mensen op haar metaalafdeling.  De verpakkingsafdeling biedt vervangend werk voor de weggevallen opdrachten.

Het Werkleerbedrijf heeft te maken met enkele grote opdrachtgevers die tegen steeds lagere prijzen hun onderdelen gemaakt willen zien. Het gaat dan om eenvoudig montagewerk op de metaalafdeling. In China zijn de handjes nog goedkoper. Het aantal opdrachten voor het Werkleerbedrijf in de metaal staat daardoor sterk onder druk. Gevolg is dat het rendement dit jaar niet is gestegen, maar juist is gedaald. De stand op 1 november was 88.000 euro negatief. Gehoopt was op een ton in de plus.

Het Werkleerbedrijf kent een breed scala aan werkzaamheden. Daardoor kunnen de mensen die nu nog op de metaalafdeling werken ook elders aan de slag. Een voorbeeld daarvan is de inpakafdeling. Orionis heeft certificaten voor het verpakken van voedsel. Dankzij bijvoorbeeld het SKAL-label mag het Werkleerbedrijf biologisch voedsel verpakken. 

  1. Handgegeschreven brieven vanuit Middelburg naar Xi Jinping en Mauricio Vila Dosal
    PREMIUM

    Handge­geschre­ven brieven vanuit Middelburg naar Xi Jinping en Mauricio Vila Dosal

    MIDDELBURG - Wim Sanderse schreef zaterdag tien brieven in verschillende talen naar tien regeringsleiders. In elke handgeschreven brief vroeg de Middelburger aan president Xi Jinping van China en gouverneur Mauricio Vila Dosal van Yacatán Mexico om politieke gevangenen vrij te laten of op een andere manier iets te doen voor mensen die in de verdrukking zitten. Hij had ook voorgedrukte brieven kunnen ondertekenen die klaar lagen op een tafel in de Zeeuwse Bibliotheek. Maar hij koos ervoor ze zelf te schrijven. ,,Dat is veel persoonlijker. Ik hoop dat dit nog meer effect heeft.”