Volledig scherm
Jan Zwemer © Dirk-Jan Gjeltema

CDA'er Zwemer trekt zich terug voor verkiezingen Middelburg door meningsverschil over Trekdijk

NIEUW- EN SINT JOOSLAND - CDA'er Jan Zwemer trekt zich terug van de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Middelburg. Aanleiding is zijn afwijkende standpunt over de aanleg van een bedrijventerrein aan de Trekdijk bij Nieuw- en Sint Joosland. Het CDA is daar voor, maar Zwemer is tegen.

Zwemer zit nu in de gemeenteraad voor het CDA en nam onlangs een ander standpunt in dan zijn fractie over de Trekdijk. Binnen de fractie was daarvoor ruimte. Maar Zwemer heeft besloten zich nu toch niet meer verkiesbaar te stellen voor een nieuwe fractie. ,,Aanvankelijk stond hij wel op de kandidatenlijst van CDA-Middelburg, maar een voortschrijdend inzicht leidde hem naar een ander besluit. Jan Zwemer heeft het bestuur van CDA Middelburg vervolgens verzocht hem niet meer op de kandidatenlijst te plaatsen'', meldt het CDA in het persbericht.

Zwemer was maandagmiddag na het bekendmaken van het nieuws door zijn partij nog niet bereikbaar voor commentaar.

Jammer

Fractievoorzitter Wim Kant vindt het jammer dat Zwemer zich alsnog terugtrekt. ,,Hij heeft veel kennis op het voor Middelburg belangrijke zorgdossier en die kennis valt nu weg. Ook Krijnie Hoek, die daar zeer actief in was, stopt. Dat gat moeten we nu opvullen.''

Kant snapt de overweging van Zwemer wel en heeft daar respect voor. ,,Jan zat natuurlijk wat lastig in het dossier Trekdijk. Hij had een ander standpunt dan de fractie en dat kon ook. Maar Jan is iemand die het zuiverder vindt om voor de verkiezingen duidelijk te zijn dat hij niet verder wel, in plaats van eerst gekozen te worden en zich dan terug te trekken.''

Pensioen

Behalve de Trekdijk waren ook zijn maatschappelijke activiteiten reden voor Zwemer om te stoppen. Hij is onlangs met pensioen gegaan, maar werkt wel verder in een eigen bedrijf. Bovendien heeft hij meer vrijwilligersactiviteiten op zich genomen. Dat alles kost meer tijd dan hij had voorzien.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement