Volledig scherm
© Thinkstock

'Carrièrecrimineel moet worden geplukt'

MIDDELBURG - Tegen de - volgens de officier van justitie - 33-jarige 'carrièrecrimineel' M. L. uit Amsterdam is maandag in Middelburg een gevangenisstraf van één jaar geëist. Ook moet hij worden 'geplukt' voor 24.965 euro, zo vindt officier van justitie Wilfred Suijkerbuiijk.

De zaak tegen L. werd bij verstek behandeld. L. zit in België een celstraf van vijf jaar voor vermogens delicten uit en verkoos het om daar te blijven. L. wordt ervan verdacht op 9 november 2012 in zes keer te hebben geprobeerd spullen van zijn gading uit winkels te stelen. Op de bewuste dag bezocht hij achtereenvolgens twee keer Zierikzee en stal daar uit een winkel een pinpas waarmee na 38 keer pinnen voor 10.554 euro werd gepind en probeerde hij bij een drogisterij via de achterzijde het pand binnen te dringen.

Toilet

Vervolgens ging hij naar de Walstraat in Vlissingen en bezocht daar diverse winkels. Steevast, en zo gebeurde dat ook bij andere zaken, drong hij het magazijn binnen en als hij werd betrapt vroeg hij waar het toilet was. Werd hij eens niet betrapt, dan probeerde hij geld zaken van zijn gading (meestal geld van personeel) mee te nemen.

Naast zijn 'rondje Zeeland' bezocht hij nog diverse andere zaken in den lande, waar met name Bruna en drogisterijzaken zijn kennelijke voorkeur genoot. L. is sinds zijn veertiende jaar bezig met stelen en is vrijwel elk jaar wel eens een keer veroordeeld. Voorwaardelijke celstraffen hebben evenals als de ISD-maatregel hem niet tot andere gedachten kunnen brengen.

Uitspraak 20 juni.