Eastman Chemical in Middelburg.
Volledig scherm
Eastman Chemical in Middelburg. © Lex de Meester

CAO-akkoord voorkomt staking bij Eastman Middelburg

MIDDELBURG - Eastman Chemicals in Middelburg en vakbond FNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao. Daarmee is een 24 uurs-staking komende maandag van de baan.

Vorige week klapten de cao-onderhandelingen tussen het chemiebedrijf en de vakbond, die het bedrijf een ultimatum had gesteld. De FNV dreigde met acties en sloot een staking niet uit. Deze week besloten beide partijen de onderhandelingen te heropenen. Volgens FNV-bestuurder Celil Çoban is er na zeven uur praten een verdedigbaar totaalpakket uitgerold. 

Loonsverhoging

De werknemers krijgen de komende twee jaar 6,25 procent loonsverhoging. Dat is minder dan de 5 procent - met terugwerkende kracht per 1 januari 2019 - die de bond had geëist. Eastman bleeft vorige week bij zijn finale bod: 3 procent loonsverhoging per 1 januari 2019 en 2,25 procent in 2020 en 2021 gedaan. Eastman doet daar nu iets bij.

Pensioen

Volgens Coban krijgen de bonden bij Eastman voortaan een stem in de pensioenregelingen. Ook zijn afspraken gemaakt over de werkdruk, aanvullende WW en het generatiepact dat onder meer door een andere verdeling van het werk ervoor moet zorgen dat werknemers gezond hun pensioen kunnen halen.  Bijna de helft van de 240 personeelsleden bij Eastman is vakbondslid.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement