Volledig scherm
foto Zeeuws Documentatiecentrum

Canadays laat jeugd vrijheid beschrijven

MIDDELBURG - Wat betekent vrijheid voor jou? In Middelburg verwoorden jongeren dat morgen in dichtvorm en in songteksten. 'Vrijheid is deze dag'; een regel uit een gedicht van een Zeeuwse scholier, vrijdag te horen tijdens de culturele avond 'Vrijheid door de ogen van jongeren' in het Middelburgs Spiegeltheater.

Zeven singer-songwriters zingen hun eigen lied over vrijheid. Zij treden op na de uitvoering van het theaterstuk 'De vergeten oorlog' door leerlingen van de jeugdtheaterschool Zeeland. Scholieren maakten de afgelopen tijd gedichten rond het thema Vrijheid.

Canadays is de titel van de herdenking van De Slag om de Schelde. Een cruciale slag in het najaar van 1944. In Zeeland en in Bergen op Zoom staan de komende dagen activiteiten op het programma; variërend van de culturele jongerenavond tot de herdenking op de Sloedam zaterdag met de jaarlijkse Mallardmars en een stoet van historische legervoertuigen.

Stef Traas van het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp. "De rol van Canada in de Slag om de Schelde was groot. Vijfduizend Canadezen sneuvelden. Het grootste aantal gesneuvelden voor Canada tijdens één operatie." Walcheren herdenkt de komende dagen op grote schaal.

Lees donderdag meer hierover in de PZC