Volledig scherm
Bart Tullenaar. © Ruben Oreel

Buren willen geen broodjes van de Vlissingse nachtbakker meer in de brievenbus

VLISSINGEN - Buren en omwonenden van de Vlissingse 'nachtbakker' Bart Tullenaar zijn de overlast zat. Half opgegeten broodjes in de brievenbus, over de ruiten gesmeerde puddingbroodjes en zeeën van troep in de buurt.

Kapot getrapte brievenbussen, afgerukte spiegels en zelfs dansen op de motorkap van geparkeerde auto's. Om het over geluidsoverlast van dichtslaande autoportieren en luid roepende klanten maar niet te hebben.

Grote mond en dreigementen

Nu de bakker de afgelopen week weer in het nieuws was met een reportage op Radio 1 en nieuwsberichten over beveiligers die een eind aan de overlast zouden maken, willen ze graag hun kant van het verhaal laten horen. Niet met naam en toenaam, 'want dan ligt er morgen een ruit uit, zijn de spiegels van mijn auto afgebroken of zit er een deuk in mijn deur', laat een omwonende weten. Een buurvrouw vult aan dat ze baalt als ze weer troep - 'afval of half aangevreten broodjes of bolussen' - uit de brievenbus haalt, maar er niet op zit te wachten ook nog eens bedreigd te worden. Dat ze niet overdrijft, wil een derde graag bevestigen. ,,Als je naar buiten gaat om te vragen of het iets zachter kan, luistert er af en toe iemand. Maar er zijn er meer die je een grote mond geven of dreigen je auto te vernielen."

Om de tafel

De omwonenden benadrukken dat ze geen hekel hebben aan bakker Bart Tullenaar. Ze zijn er zelfs allemaal klant. Maar de bakker mag aan de Paul Krugerstraat aan een drukke doorgaande weg liggen, hij drijft wel een winkel in een woonwijk, benadrukken ze. De nachtbakker vindt het ook vervelend dat omwonenden overlast ondervinden van zijn zaak. Hoewel hij het overdreven vindt dat telkens wordt verwezen naar vernielingen aan auto's ('dat is wel eens voorgekomen, maar lang geleden') onderkent hij dat buren regelmatig worden geplaagd door luidruchtige klanten.

Tullenaar is bereid om samen met de gemeente en omwonenden nog eens om de tafel te gaan zitten om naar een oplossingen. Op het gemeentehuis worden nieuwe klachten net onderzocht. en de politie bevestigt nog eens dat ze in de weekeinden en 's zomers - zeker tijdens de ramadan - standaard langs komt. "Ook bij klachten, via de telefoon of formulieren voor de wijkagent, op andere tijdstippen komen we altijd poolshoogte nemen."