Volledig scherm
© iStock/Thinkstock

Bunker Babelweg Domburg wijkt voor villa's

DOMBURG - Een gemiste kans noemt Cor Heijkoop de sloop van de bunker aan de Babelweg in Domburg. Die moet wijken voor villa's in het kleine bouwplan Land van Vliedduin.

De volkstuintjes bij de VF personeelsbunker zijn inmiddels verdwenen. Het gebouwtje oogt desolaat en vervallen. ,,Ja, dat het er niet goed uitziet is natuurlijk logisch na ruim zeventig jaar '', moppert Heijkoop, voorzitter van de Stichting Bunkerbehoud. ,,Maar dat mag toch geen reden zijn om 'm te slopen. Wij hebben de gemeente in 2014, toen er voor het eerst sprake was van woningbouwplannen daar, geadviseerd de bunker te laten staan en op te nemen in het nieuwe bouwplan. Zo krijgt die een tweede leven. Dat is elders in Zeeland ook gebeurd.''

Sloopvergunning

De gemeente ziet dat anders. Wethouder Jaap Melse: ,,We hebben uitgebreid onderzoek gedaan. Zelfs op een nacht gekeken of er vleermuizen in en uit vlogen. Ja, het is een herinnering aan de Duitse bezetting. Maar je kunt niet alles bewaren. Dus gaat-ie weg.'' De sloopvergunning is inmiddels aangevraagd en verleend.

Plan Land van Vliedduin behelst de bouw van acht villa's, een wandelpark en de uitbreiding van de huidige begraafplaats met een kleine vijfduizend vierkante meter. De aanvankelijke plannen uit 2014 om de woningen in een soort hofje te plaatsen, sneuvelden toen bleek dat er midden in bouwgebiedje onder meer sporen van een vliedberg (motte) aangetroffen werden. Vanwege het belang van die resten mag er daar niet meer gebouwd worden. De villa's komen nu langs de Babelweg (vier) en Prinseweg (vier). De vondsten worden nu opgenomen in het wandelparkje.

Lees vrijdag meer hierover in de PZC.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Dit vinden Zeeuwen het gevaarlijkste fietspad: ‘Het is smal, druk en pikdonker’
    PREMIUM
    poll / video

    Dit vinden Zeeuwen het gevaarlijk­ste fietspad: ‘Het is smal, druk en pikdonker’

    VLISSINGEN - Zeeland telt in vergelijking met andere provincies veel onverlichte fietspaden waar brommers en fietsers met knikkende knieën overheen rijden. Het Jaagpad tussen Vlissingen en Middelburg boezemt de meeste angst in. Duizenden forenzen en scholieren razen dagelijks over het smalle pad langs het Kanaal door Walcheren. Het levert vaak gevaarlijke situaties op, vooral tijdens de donkere dagen.