Volledig scherm
© iStock/Thinkstock

Bunker Babelweg Domburg wijkt voor villa's

DOMBURG - Een gemiste kans noemt Cor Heijkoop de sloop van de bunker aan de Babelweg in Domburg. Die moet wijken voor villa's in het kleine bouwplan Land van Vliedduin.

De volkstuintjes bij de VF personeelsbunker zijn inmiddels verdwenen. Het gebouwtje oogt desolaat en vervallen. ,,Ja, dat het er niet goed uitziet is natuurlijk logisch na ruim zeventig jaar '', moppert Heijkoop, voorzitter van de Stichting Bunkerbehoud. ,,Maar dat mag toch geen reden zijn om 'm te slopen. Wij hebben de gemeente in 2014, toen er voor het eerst sprake was van woningbouwplannen daar, geadviseerd de bunker te laten staan en op te nemen in het nieuwe bouwplan. Zo krijgt die een tweede leven. Dat is elders in Zeeland ook gebeurd.''

Sloopvergunning

De gemeente ziet dat anders. Wethouder Jaap Melse: ,,We hebben uitgebreid onderzoek gedaan. Zelfs op een nacht gekeken of er vleermuizen in en uit vlogen. Ja, het is een herinnering aan de Duitse bezetting. Maar je kunt niet alles bewaren. Dus gaat-ie weg.'' De sloopvergunning is inmiddels aangevraagd en verleend.

Plan Land van Vliedduin behelst de bouw van acht villa's, een wandelpark en de uitbreiding van de huidige begraafplaats met een kleine vijfduizend vierkante meter. De aanvankelijke plannen uit 2014 om de woningen in een soort hofje te plaatsen, sneuvelden toen bleek dat er midden in bouwgebiedje onder meer sporen van een vliedberg (motte) aangetroffen werden. Vanwege het belang van die resten mag er daar niet meer gebouwd worden. De villa's komen nu langs de Babelweg (vier) en Prinseweg (vier). De vondsten worden nu opgenomen in het wandelparkje.

Lees vrijdag meer hierover in de PZC.

  1. Zeeuws kampioenschap Ringlopen is school voor de toekomst’
    PREMIUM
    video

    Zeeuws kampioen­schap Ringlopen is school voor de toekomst’

    GRIJPSKERKE - Jasper Brasser hoopt volgend jaar mee te doen aan de wedstrijden van de Zeeuwse Ringrijders Vereniging. De twaalfjarige inwoner van Serooskerke maakt daar misschien wel direct een kans om tussen de betere rijders te eindigen. Want tijdens het Zeeuws kampioenschap Ringlopen liet hij maandag zien dat hij een vaste hand heeft en goed kan steken. ,,Ik heb zes ringen uit acht beurten”, zegt hij als de wedstrijd ruim anderhalf uur bezig is.