Volledig scherm
De bultrug gesignaleerd voor de Buitenhaven in Vlissingen. © Jan de Zwarte

Bultrug bezoekt Kaloothaven Vlissingen en vertrekt weer

VLISSINGEN - Een bultrug van ongeveer negen meter lang is zaterdagochtend in de Kaloothaven in Vlissingen gesignaleerd. Havenmedewerker Alex Jansen heeft de walvis gefotografeerd. De bultrug dobberde ruim twee uur lang op dezelfde plek. Het dier is daarna weer vertrokken.

Jansen controleert vrachtboten die hun lading in Vlissingen afleveren. Rond 07.15 uur zaterdagochtend zag hij onder hun boot wat luchtbelletjes omhoog komen. Net toen hij aan zijn collega vroeg of ze nog aan het pompen waren, zag hij een bultrug bovenkomen.

“Ik werk al dertig jaar in de haven, maar zoiets heb ik nog nooit gezien”, zegt Jansen. Het leek volgens hem alsof de bultrug vast zat in de haven. “Het dier dobberde de hele tijd tussen drijfkranen en de kade.” Ruim twee uur lang bleef de bultrug daar ronddobberen. Toen Jansen om 09.15 uur de haven verliet lag het dier nog altijd op dezelfde plek.

Volgens Jaap van der Hiele van Eerste Hulp bij Zeezoogdieren is de bultrug in de loop van de ochtend weer weggezwommen en is verder ingrijpen niet nodig.

Bultruggen komen af en toe voor in de Noordzee. In december vorig jaar zwom er voor het laatst eentje de Westerschelde op. Dat er een exemplaar in de haven van Vlissingen zwemt is nog veel opmerkelijker.

Volledig scherm
De bultrug dobbert tussen twee drijfkranen en de kade. © Alex Jansen