Volledig scherm

'Bruinvismoeder met traan' stierf door hersenontsteking

DOMBURG - De bruinvis die vorige week stierf op het strand van Domburg leed aan hersenontsteking. Dat blijkt uit autopsie van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Het pasgeboren kalfje van de bruinvismoeder is daardoor hoogstwaarschijnlijk ook omgekomen.

De faculteit onderzocht het volwassen vrouwtje nadat ze donderdag stierf (met een traan in haar ogen) achterin de auto van hulpverleners. Uit autopsie blijkt dat het dier ernstig verzwakt was. Niet alleen had ze een hersenontsteking, maar ze kampte ook met meerdere infecties aan verschillende organen, zegt Lonneke IJsseldijk projectleider Zeezoogdierenonderzoek.

'Erg ziek'
IJsseldijk verrichtte de autopsie. "Het gaat om de eerste bevindingen, maar het dier had meerdere ontstekingen, waaronder in de hersenen. Ze had verder een infectie in haar maag en andere organen. Vermoedelijk werkte haar immuunsysteem niet optimaal en is ze gezien de infecties erg ziek geweest."

De bruinvis had vermoedelijk enkele dagen tot weken daarvoor een kalf gebaard, zegt IJsseldijk. Dat kan ook de reden zijn dat ze verzwakt was. Ze vreest het ergste voor de pasgeboren bruinvis. "Dat kalfje moet ook overleden zijn. Zonder moeder kunnen ze de eerste 6 tot 10 maanden niet overleven. Dat is natuurlijk heel sneu."

'Meeste verse ooit'
De overleden bruinvismoeder was binnen enkele uren na overlijden al bij de faculteit in Utrecht. Voor IJsseldijk, die jaarlijks autopsie verricht bij 50-100 bruinvissen, was dit een van de meeste verse ooit. "Aan de ene kant is dat cru, maar aan de andere kant is het dier zo wel het meest waardevol voor onderzoek."

De Faculteit onderzoekt verder of het dier geen ziektes had die gevaarlijk zijn voor mensen, zoals de infectieziekte Brucella, die griepachtige verschijnselen kan veroorzaken. "Dat is meer een routinematige check", zegt IJsseldijk. Omdat er mensen waren die het dier na stranding terug duwden in het water, is het uitsluiten van de ziekte belangrijk.

Volledig scherm
De bruinvis op de snijtafel bij de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. © Faculteit Diergeneeskunde