Brand op voormalig Thermphos-terrein in Ritthem, NL-Alert verstuurd vanwege forse rook

UPDATE 21.39 uur | VIDEORITTHEM - Bij het voormalige Thermphos (nu Plan 9890) aan de Europaweg-Zuid bij Ritthem heeft vanavond brand gewoed. Er raakte niemand gewond, wel waarschuwde de brandweer enkele uren lang om alle ramen en deuren in de omgeving dicht te houden. De brand was om 21.30 uur geblust.

Volledig scherm
Veel rook bij de brand. © HV Zeeland

De brand woedde vanaf 18.00 uur in en rond een ovenhuis van de voormalige fosforfabrikant. De vuurhaard was lastig te bereiken, daarom rukten drie blusvoertuigen uit. Een watertransportsysteem zorgde voor voldoende bluswater. De brandweer wist het vuur na drie uur onder controle te krijgen.

Bij de brand kwamen volgens de Veiligheidsregio Zeeland geen te hoge concentraties van gevaarlijke stoffen vrij. Een meetploeg en adviseur gevaarlijke stoffen verrichtten meerdere metingen op het terrein en in de omgeving van Thermphos.

NL-Alert

Volledig scherm
Het rookgebied. © VRZ

Het vuur zorgde voor flink wat rook. De VRZ verstuurde om 18.45 uur een NL-Alert naar mensen in de omgeving met het advies ramen en deuren dicht te houden en ventilatie uit te schakelen. Ook naastgelegen bedrijven kregen het advies alles dicht te houden. Verder werd het scheepvaartverkeer in de Van Cittershaven stilgelegd en de aanwezige schepen verplaatst. De rookverspreiding beperkte zich echter vooral tot het havengebied.

Vijf maanden geleden was er ook brand bij Plan 9890. Op het terrein liggen fosforresten, die licht ontvlambaar zijn. Van Citters Beheer maakt het terrein schoon en heeft uit voorzorg meerdere brandslangen klaarliggen voor het geval een stukje fosfor in aanraking komt met zuurstof en spontaan ontbrandt. Of de brand daardoor is veroorzaakt, is nog onduidelijk.

Volledig scherm
Rook bij Thermphos. © HV Zeeland
Volledig scherm
Een brandweerauto arriveert bij de poort van het bedrijf. © Harmen van der Werf
Volledig scherm
De NL-Alert en tweet van de VRZ. © PZC
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement