Volledig scherm

Boekje over oorlogsjaren dochter Koudekerkse kruidenier

KOUDEKERKE - Bep Mandemaker tekende haar oorlogsjeugdjaren in Koudekerke op voor haar dochter. Nichtje en tekstschrijver Nynke Feenstra maakte er een boek van: Betje, de zevende van de kruidenier.

Volledig scherm

Bep Mandemaker (88), Betje Filius in haar jeugd, was het zevende van tien kinderen van het kruideniersechtpaar Lou en Anna Filius. In de aantekeningen voor haar dochter beschrijft Bep met de kinderogen van 75 jaar geleden de oorlogsjaren in Koudekerke. Eerst nog kinderlijk naïef (en daardoor 'vaak grappig', stelt nicht Nynke), maar haar onschuld verliezend na het zien van een  stroom voor het oorlogsgeweld vluchtende mensen uit Vlissingen.

Betje beschrijft de Duitsers die in vaders winkel tandpasta en koek kopen en vijandige officieren, die ingekwartierd zijn bij een vriendinnetje. Het is een 'ontwapenend verhaal over het leven van eenvoudige, gereformeerde mensen op Walcheren', waaraan Feenstra hoofdstukken toevoegt met achtergrondinformatie over het dorp Koudekerke in de oorlog.

Naast de beschietingen van Walcheren tijdens de bevrijdingsacties van Walcheren in de herfst van 1944 zat het kruideniersgezin ook een tijd in angst, omdat vader en broer Joost naar Kamp Amersfoort waren afgevoerd. De twee keerden na de oorlog terug, omdat transport naar een concentratiekamp op het laatste moment niet door was gegaan, omdat pa en broer moesten helpen bij het verdedigen van de IJssellinie. 

Feenstra plaatst het verhaal van haar tante in jet juiste perspectief. Ze deed archiefonderzoek en voorzag anekdotische beschrijvingen van achtergrondinformatie.

Betje, de zevende van de kruidenier; Bep Mandemaker en Nynke Feenstra; te koop bij boekhandel 't Spui in Vlissingen en De Drukkery in Middelburg voor 16,95 euro; of te bestellen via ISBN 9789402163803.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement