Volledig scherm
Ingegooide ruit tijdens nieuwjaar in Vlissingen. © arie kievit

Bloemenbuurt na nieuwjaarsrellen weer in de greep van hangjongeren

VLISSINGEN - ,,Na de nieuwjaarsrellen is er een tijd gesurveilleerd door de politie en is het even rustig geweest, maar nu zijn we weer helemaal terug bij af." Dat zeggen verschillende bewoners van de Bloemenlaan in Vlissingen. 

Volgens hen staan er weer vrijwel elke avond groepen hangjongeren op straat die blowen, drinken, roepen, dealen, racen en intimideren. Kortom: ze veroorzaken overlast. En niemand durft er wat van te zeggen, 'omdat de groep enorm wraakzuchtig is'.

Zeven aanhoudingen

Mogelijk zijn het dezelfde groepen die in de nacht van oud op nieuw heel de Bloemenbuurt op stelten zetten. Hulpverleners werden die nacht bekogeld met vuurwerk, ruiten werden ingeslagen, brievenbussen werden opgeblazen en auto's en gebouwen werden in de hens gestoken. Het blijkt lastig om de daders van deze rellen te vinden. Tijdens een evaluatie van de gemeente Vlissingen bleek woensdag dat er in totaal zeven verdachten zijn opgepakt, van wie er mogelijk twee vervolgd worden: een 17-jarige en 34-jarige man die worden verdacht van brandstichting.

Quote

Tja, dat zijn er uiteinde­lijk twee van een groep van minstens 25 daders

Bewoner Bloemenbuurt

,,Tja, dat zijn er dan uiteindelijk maar twee van een groep van minstens 25 mannen die allemaal even hard mee hebben gedaan", zegt een buurtbewoner, die vlakbij de kringloopwinkel van Stichting Soek woont. Samen met een aantal andere buren heeft hij daar tijdens nieuwjaarsnacht een brand staan blussen. ,,De ruiten van de winkel waren ingegooid en vervolgens was de boel in de fik gestoken. Omdat het gebouw recht naast onze woningen staat, moesten we het snel zien te doven. Gelukkig hebben we erger weten voorkomen."

Overlast is structureel probleem

Volledig scherm
Een aantal ramen werden tijdens nieuwjaar ingegooid, o.a. bij de kringloopwinkel en bij een kapperszaak. © arie kievit

Een vrijwilliger van Stichting Soek vertelt dat de schade voor hen alsnog tot in de 12.000 euro is gelopen. De winkel heeft inmiddels weer schone gordijnen en nieuwe ruiten, maar de deur blijft voorlopig dicht. ,,We zijn binnen nog steeds bezig met opruimen. De moed zakt je hiervan toch een beetje in de schoenen. Zeker aangezien het niet de eerste keer is dat wij het doelwit waren. Een paar jaar geleden hebben ze ook al eens een verfbom aan onze voordeur gehangen", vertelt de vrijwilliger. ,,Het is een structureel probleem dat jongeren in deze buurt voor veel overlast zorgen. En als ik dan hoor dat er amper iemand is gestraft, kunnen we volgens mij wel stellen dat het probleem niet is opgelost."

Quote

Maar het zijn altijd dezelfde jongens. Waarom komen ze er dan steeds weer mee weg?

Bewoner Bloemenbuurt

Daar baalt de buurman ook van. ,,Het zijn altijd dezelfde jongens. Waarom komen ze er dan steeds weer mee weg?", vraagt hij zich hardop af. ,,Dat maakt me boos. Maar het schiet niet op om boos te zijn, want het gaat toch nooit veranderen. Nooit voor lang. Het is net een mierennest. Denk je er heel even vanaf te zijn, komen ze opeens weer allemaal terug. Zodra de aandacht van de politie en gemeente verslapt, wordt er keer op keer weer gekloot. Ik reken er niet eens meer op dat de politie nog wat voor elkaar krijgt. Ik kan alleen maar hopen dat ik snel mag verhuizen, net als de buurman hierboven."

Buren weg

Even verderop weet een andere vrouw - bij wie met nieuwjaarsnacht een raam was ingegooid - ook te vertellen dat haar overburen zijn vertrokken na de rellen. Zelf heeft ze er geen problemen mee om in de Bloemenlaan te wonen, al ziet zij ook dat de jongeren voor overlast zorgen. ,,Hier heb je er alweer één die op zijn fiets over de stoep crosst", zegt ze terwijl ze met haar hoofd naar het raam knikt. ,,En kijk." Ze wijst naar de parkeerplaatsen voor haar woning. ,,Daar zie je de slipsporen van het racen."

Quote

De jongeren dealen in de brandgan­gen achter ons huis

Bewoonster Bloemenlaan

Ze vertelt dat jongeren in de brandgangen achter haar huis drugs dealen, dat ze bewoners intimideren en dat ze schade aanrichten aan andermans eigendommen. De enige echte oplossing is volgens haar een groepsverbod waar streng op wordt gecontroleerd. ,,Nu heeft de politie geen poot om op te staan. Laatst sprak een motoragent een paar van die jongens aan op hun gedrag. Zeggen ze gewoon: 'Wat ga je doen dan, motormuis? Ik heb toch het recht om hier op straat te staan?' Ze weten precies hoe ze zich eruit moeten lullen. Maar ik denk dat de lol er gauw van af is, als ze met niet meer dan drie bij elkaar mogen staan."

Buurtpreventieteam

De gemeente Vlissingen overweegt om meer maatregelen te nemen en extra te surveilleren in aanloop naar en tijdens de nieuwjaarsnacht van 2017 op 2018. Nu wordt er al een 'buurtpreventieteam Middengebied' opgestart, met vrijwilligers die het hele jaar door een oogje in het zeil houden. ,,Dat kan misschien wel helpen", zegt de eerder genoemde buurman. Hij trekt zijn schouders op. ,,We wachten het maar weer af, hè?"