walviskaak veerse toren
Volledig scherm
walviskaak veerse toren © Ruben Oreel

Bijzondere walviskaak waarschuwt Veerse bestuurders

VEERE - De walviskaak aan de gevel van de Campveerse Toren in Veere is een bijzonder monument. Ze is minimaal 275 jaar oud en hangt daar als waarschuwing richting stadsbestuurders dat het volk het voor het zeggen heeft.

Het dagelijks bestuur van de gemeente wil de kaak laten reinigen en conserveren. Het vroeg archeoloog Bernard Meijlink en archivaris Peter Blom onderzoek te doen hoe bijzonder het bot is. Hij meldt dat eeuwen geleden vaker als waarschuwing botten ‘van zo’n grote reus’ werden opgehangen een stadhuis of ander gebouw. Zover hij kan nagaan is de Veerse kaak de laatste die herinnert aan dat gebruik. De Rijksdienst van het Cultureel Erfgoed vindt daarom dat ze een grote cultuurhistorische en historische waarde heeft.

Walvisvaart

In de zeventiende eeuw vormde Veere een zogenaamde Kamer van de Noordse Compagnie die zich richtte op de Groenlandse walvisvaart. Na het failliet in 1640 zette de walvisvaart vanuit Veere zich meer in particuliere vorm voort. ,,De kaak staat dus ook symbool voor de stoere walvisvaart van de stad en heeft hierdoor een hoge cultuurhistorische waarde”, aldus het dagelijks bestuur van Veere.

Meilink stelde ook vast dat in 1618, precies vierhonderd jaar geleden, de eerste walvisvaarder vanuit Veere vertrok op jacht naar deze zoogdieren.

De kaak is dringend aan een opknapbeurt toe omdat ze is aangetast door mossen. Het bedrijf A.C. Rijken uit Koudekerke kan die schoonmaak uitvoeren, maar heeft daar wel zes maanden voor nodig. Het neemt zoveel tijd in beslag omdat de kaak geïmpregneerd moet worden met epoxy, een langdurig proces. Het college trekt 3340 euro uit voor dat schoonmaken en conserveren. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement