Volledig scherm
Originele redderspenning van F. Naerebout uit 1845 © Maurits Sep

Bijzondere vondsten op kunst- of kitschdag in Museum Arnemuiden

ARNEMUIDEN - Bij een taxatiedag in Museum Arnemuiden zijn zaterdagochtend twee bijzondere objecten ontdekt: een originele redderspenning van F. Naerebout uit 1845 en een bronzen pelgrimsteken van Maria met kind uit 1450.

De reddingspenning werd gebracht door een nazaat van Frans Naerebout. De eigenaar heet geen Naerebout maar zijn moeder en tante wel. Hij erfde de penning van zijn tante. Die is niet uitgereikt aan 'de' Frans Naerebout van wie ook een standbeeld op de boulevard in Vlissingen staat, maar aan diens kleinzoon. ,,Het redden van mensen zat kennelijk in de familie'', constateerde Leen Schouls van Museum Arnemuiden. Hij gaat op zoek naar het verhaal achter deze penning, want dat is bij de eigenaar niet bekend. De F. Naerebout die de penning kreeg, is de betovergrootvader van de huidige eigenaar ervan.

Een andere bijzondere vondst werd door het Museum Arnemuiden zelf ingebracht. Vrijwilliger Rinus Schroevers toonde een pelgrimsteken van een Maria met kind. Het object is door het Zeeuws Veilinghuis getaxeerd op duizend euro. Een pelgrimsteken dat vrijwel identiek is, staat in het boek Heilig en profaan, deel 3. Dat object is gedateerd 1400-1450 en is gevonden in Oudenbosch. Het pelgrimsteken dat eerder dit jaar door Schroevers is gevonden bij werkzaamheden in de Noodstraat in Arnemuiden, wordt binnenkort in het museum tentoongesteld.

De taxatiedag van kunst en kitsch in het Museum Arnemuiden duurt vandaag (zaterdag) tot 15.00 uur.

Volledig scherm
Originele redderspenning van F. Naerebout uit 1845 © Maurits Sep
Volledig scherm
Brons pelgrimsteken © Maurits Sep