Volledig scherm
Een muurhagedis © Kees Musters

Bijzondere hagedissen ontdekt op Fort Rammekens

RITTHEM - Een bijzondere ontdekking op Fort Rammekens. In het oudste zeefort van West-Europa zijn vijf muurhagedissen aangetroffen. Vorige week donderdag werden vijf exemplaren gezien: drie mannetjes en twee vrouwtjes, maar er wordt vanuit gegaan dat er nog meer zijn.

,,De muurhagedissen is een reptielensoort afkomstig uit Zuid-Europa (Frankrijk, Italië, Noord-Spanje en de Balkan), die in Maastricht zijn meest noordelijke verspreiding bereikt”, laat boswachter Karel Leeftink weten.

De dieren werden donderdagochtend gezien op de eeuwenoude buitenmuren van het fort, nadat een aantal weken eerder, en ook vorig jaar al, onbekende hagedissen waren gezien op het binnenterrein van het fort. Reptielenkenner Kees Musters stelde meteen vast dat het om muurhagedissen gaat, een soort die verder in Nederland alleen op de muren van Maastricht in het wild voorkomt. 

Daarnaast zijn er hier en daar in Nederland - waaronder in een tuin in Kattendijke - al dan niet bewust uitgezette muurhagedissen te vinden. Hoe de hagedissen in Fort Rammekens terecht gekomen zijn, is (nog) onbekend.

Wie de hagedissen wil zien - goede ogen en heel veel geduld zijn nodig - kan iedere zaterdag en zondag van 12 tot 17 uur terecht op het fort. Meer info: www.fortrammekens.nl

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement